Članek

Pihalni orkester Steklarna Rogaška

O nas
Objavljeno May 06, 2016

Ustanovitev ter delovanje Pihalnega orkestra Steklarna Rogaška je v tesni povezavi s podjetjem Steklarna Rogaška, d. d. iz Rogaške Slatine, ki je bila postavljena v letu 1927. V tistem času so zaprli steklarno v Zagorju ob Savi in veliko steklarjev se je z družinami preselilo v Rogaško Slatino, kot pravimo »s trebuhom za kruhom«. To je potrebno navesti predvsem zaradi dejstva, da je bilo v tistem času v zasavskih revirjih godbeništvo zelo razvito. In ravno glasbeni zanesenjaki, priseljeni steklarji iz Zagorja ob Savi, so s sabo prinesli tradicijo revirskih godbenikov ter leta 1938 ustanovili orkester tudi v Rogaški Slatini. Žal je druga svetovna vojna kmalu prekinila njihovo delovanje.

V letu 1945 se je orkester ponovno aktiviral. Od tedaj dalje deluje neprekinjeno. V tem obdobju so orkester vodili številni dirigenti (kapelniki), med njim omenjamo nekatere, ki so s svojim delom pustili še poseben pečat: Jože Mecilošek, Albin Kobilšek, Vili Jugovar, Franc Stančin, Slavo Turnšek, Jure Krajnc in drugi.

Orkester šteje danes 25 aktivnih članov, katerih struktura je zelo raznolika, saj najdemo med njimi tako osnovnošolce kakor tudi upokojence, vse vsaj z osnovno glasbeno izobrazbo ter seveda velikim veseljem do igranja. Orkester seglasbeno udejstvuje pretežno v lokalnem, občinskem okolju. Tradicionalni so nastopi v procesiji ob veliki noči ter na prvomajski budnici. Svoje celoletno delo pa predstavijo na vsakokratnem letnem koncertu. Skupaj izvedejo na leto 15 do 20 nastopov.

Janez Siter

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #RogaškaSlatina