Članek

Pihalni orkester Šentjur

O nas
Objavljeno May 04, 2016

Pihalni orkester Šentjur ima skoraj 80-letno tradicijo delovanja na področju inštrumentalne glasbe. Od leta 1992 je deloval pod okriljem Ljudske univerze Šentjur, samostojno kulturno društvo pa je bilo ustanovljeno leta 2005. Številčno se je okrepil v zadnjih osmih letih, ko je bilo vzpostavljeno sodelovanje z Glasbeno šolo skladateljev Ipavcev v Šentjurju. V septembru 2011 so pričeli še z lastnim izobraževanjem bodočih mladih glasbenikov.

Strokovno vodenje orkestra je pred 8 leti prevzel prof. Jurij Hladnik, klarinetist, solist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in glasbeni pedagog. Pod njegovim vodstvom je doživel izjemno kakovostno rast. Vsako leto pripravijo dva do tri velike tematske koncerte ter se udeležujejo prireditev v domači občini in na gostovanjih po Sloveniji, V zadnjih nekaj letih pa tudi v tujini (Avstrija, Francija, Češka, Italija, Nemčija). Sodelujejo tudi z različnimi slovenskimi glasbeniki.

Orkester vsako leto tradicionalno priredi božično-novoletni koncert ter srečanje pihalnih orkestrov, ki se odvija v okviru kulturno-turistične prireditve Šentjurjevo. V okviru prireditev Šentjurskega poletja izvede poletni koncert na prostem, ki je namenjen praznovanju dneva državnosti. Julija 2010 je gostoval v Pragi na Češkem, na zaključku prireditve Praško poletje, kar je sovpadalo z zaključkom svetovnega prvenstva v nogometu, oktobra 2011 pa je gostoval v Berlinu pri vsem dobro znanem župniku Doriju.

Pomemben dosežek šentjurskih glasbenikov je tudi sodelovanje na mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov Flicorno d′ oro v mestu Riva del Garda v Italiji aprila 2009. V svoji kategoriji so prejeli 84,92 točke, 2,08 točke manj od zmagovalcev, in bili kljub nehvaležnemu 4. mestu s sodelovanjem na tekmovanju zadovoljni. Oktobra 2010 so se udeležili mednarodnega tekmovanja v koncertnem igranju v Velenju in osvojil bronasto priznanje.

Dokazali so, da kakovostno rastejo in ime Šentjur ponesli izven meja Slovenije.

Vladimir Belina

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #šentjur