Članek
Godbeniška šola
Objavljeno Apr 25, 2016

Predstavitev Godbeniške šole Vogrsko

Godbeniško šolo Vogrsko obiskujejo otroci in mladostniki iz občine Renče-Vogrsko in okoliških občin. Glasbeno izobraževanje mladih godbenikov se izvaja v prostorih Zadružnega doma Vogrsko. V okviru šole se lahko učenci vključijo v komorne zasedbe in Šolski pihalni orkester ter kasneje še v Pihalni orkester Vogrsko.

 

Klik na spletno stran Godbeniške šole Vogrsko: www.godbeniskasolavogrsko.si

 

Zgodovina godbeniške šole

Dejanski začetki Godbeniške šole Vogrsko segajo daleč v preteklost, čeprav se takrat poučevanje, ki je bilo prilagojeno potrebam pihalnega orkestra, ni izvajalo na tako organiziran način kot danes.  Temelje sedanji godbeniški šoli je že več kot pred desetletjem postavil takratni dirigent Pihalnega orkestra Vogrsko Matej Špacapan. V letih 2000–2010 je Godbeniško šolo vodil Tomaž Škamperle, ki je bil tudi dirigent Pihalnega orkestra Vogrsko. Od leta 2010 dalje za organizacijo in vodenje godbeniške šole skrbi upravni odbor Pihalnega orkestra Vogrsko.

 

Namen in izvajanje pouka godbeniške šole

Namen Godbeniške šole Vogrsko je nuditi otrokom in mladim kvalitetno glasbeno izobraževanje. Otroci in mladostniki spoznavajo svet glasbe tako individualno pri učnih urah s svojimi učitelji kakor tudi pri urah skupinskega pouka. Komorne zasedbe in šolski pihalni orkester pa učencem omogočajo spoznavanje godbeništva v vsej njegovi polnosti.

Vrata godbeniške šole so odprta tudi za tiste, ki že igrajo kakšen instrument in se želijo naučiti igranja na še kakšen drug instrument.

 

Trajanje programov godbeniške šole

V godbeniško šolo se lahko vpišejo otroci nad sedem let starosti, upoštevajoč pri tem pogoje, ki morajo biti izpolnjeni glede na izbrani instrument. Program godbeniške šole traja štiri oziroma šest let.

Pouk instrumenta poteka enkrat oziroma dvakrat tedensko, nauk o glasbi pa učenci obiskujejo enkrat tedensko.

Učenci se v godbeniško šolo vpišejo na podlagi izpolnjene prijavnice po objavljenem razpisu za vpis. Godbeniška šola objavi razpis do konca meseca junija za naslednje šolsko leto.

 

Nastopi učencev godbeniške šole

Med šolskim letom godbeniška šola organizira več internih nastopov. Učenci nastopajo tudi javno in sicer v kulturnem programu ob Miklavževem večeru, materinskem dnevu ter drugih prireditvah v kraju. Godbeniška šola se predstavlja tudi na Koncertu mladih godbenikov občine Renče-Vogrsko.

 

Udeležba na tekmovanjih

Učenci godbeniške šole se udeležujejo tudi regijskega tekmovanja mladih glasbenikov Primorske in državnega tekmovanja mladih glasbenikov TEMSIG in mednarodnega tekmovanja Svirel.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #RenčeVogrsko