Članek

90 let godbe

Si že slišal našo (z)godbo?​
Objavljeno Apr 20, 2016

V soboto 31. maja 2014 je Kulturno društvo Godba Cerknica visoko obletnico proslavila s slavnostno  kademijo v Kulturnem domu Cerknica, ki so jo poimenovali Si že slišal našo (z)godbo?

Zvoki Godbe Cerknica namreč odmevajo že 90 let. Ob tej priložnosti je društvo izdalo že 4. album, dvojno zgoščenko z naslovom Srebrno zlato in zbornik z obsežno zbirko fotografij preteklega desetletja.

Na akademiji so se godbeniki spominjali številnih dogodkov pretekle in polpretekle zgodovine ter pomembnih mejnikov v delovanju društva, gledalce pa so popeljali skozi svojo zgodovino v sliki in besedi. Zvoke godbe je bilo moč prvič slišati na velikonočni ponedeljek leta 1926 pri lipici ob obeh taborih na osrednjem trgu v Cerknici, kasneje pa na številnih povorkah, obletnicah, porokah in pogrebih. Kljub težkim časom v preteklosti, ko je zvok medenine za nekaj časa potihnil, se je godba ohranila do danes, ko velja za eno najboljših koncertih godb pri nas, kar potrjujejo tudi številna priznanja na nacionalni in mednarodni ravni.

Na slavnostni akademiji so podelili dve prizanji Milana Rudolfa za najprizadevnejše mlade člane godbe, ki sta ju prejela Ita Nagode in Robi Ule, častni znak KD Godbe Cerknica pa sta prejela fotograf Jože Žnidaršič ml. in oblikovalec Jan Petrič. Društvo je imenovalo tudi častnega člana zaradi posebnih zaslug za razvoj in napredek društva. Častni član Godbe Cerknica je postal dolgoletni član, nekdanji predsednik in predan godbenik Tone Urbas.


				Častni član Tone Urbas			
				Sabina in Tone			
				Jože Žnidaršič ml.			
				Dirigent			
				Saksofoni			
				Ptice se sele na jug			
				Himna godbe

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #cerknica