Članek

Pihalni orkester Divača

O nas
Objavljeno May 09, 2016

Pihalni orkester Divača je bil ustanovljen 1955 leta in deluje neprekinjeno do sedaj. Sestavljajo ga starejši in mlajši člani, katerih je skupaj trenutno 46. Stanje članstva se stalno spreminja in imamo tudi druge glasbenike, kateri nam stalno pomagajo, tako, da je skupno preko 50. Predvidevamo, da se bo članstvo povečalo iz šolskega orkestra Glasbene šole, podružnice Divača.

Sedež orkestra in prostori so na Kosovelovi ulici 9 v Divači. Prostore uporablja tudi Podružnica Glasbene šole Sežana. Prostori so sicer primerni in opremljeni vendar so že premajhni in to vadbeni prostor, ter številčno jih je premalo, kar se bo uredilo v stari Osnovni šoli.

Dejavnost orkestra je organizacijska in strokovna. Prva je usmerjena v delovanje vseh organov društva, druga pa v izvedbo vaj in nastopov. Povprečno je letno 10 sej upravnega odbora, 1 občni zbor in različno število sej komisij. Redne vaje orkestra so v torkih in sobotah. Organiziramo tudi sekcijske vaje in izredne vaje pred tekmovanji in večjimi koncerti. Sekcijske so dodatne vaje med tednom, določenih sekcij  profesorji za različne inštrumente. Izredne vaje se organizirajo ob nedeljah od 9. do 12. in od 14. do 17. ure ali pa celi vikend v različnih domovih ali hotelih. Orkester organizira in sodeluje na različnih prireditvah, tekmovanjih in koncertih v občini in tujini. V občini ni večje prireditve brez sodelovanja orkestra in zelo priljubljen.

Organiziramo tudi samostojne in koncerte z drugimi orkestri in pevskimi zbori. Udeležujemo se državnih in mednarodnih tekmovanj. Zadnje mednarodno tekmovanje je bilo v Rivi del Gardi 13. 4. 2007, kjer smo bili v tretji kategoriji drugi in dobili pokal ter za nagrado novo trobento.

Izobraževanje potega v glavnem preko Glasbene šole Sežana, Podružnice Divača s katero zelo dobro sodelujemo. Nekateri člani obiskujejo Srednjo glasbeno šolo in tudi Akademijo za glasbo. Imamo godbeniško šolo za inštrumente, kateri se ne poučujejo na Podružnici. Obiskujemo in organiziramo poletne delavnice za določene inštrumente.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #divača