Članek
ZLATI - MED NAJBOLJŠIMI
Objavljeno Apr 21, 2016

Ob zadnjem tekmovanju v prvi težavnostni stopnji in ob velikem uspehu Godbe Domžale pred štirimi leti z osvojitvijo zlate plakete s pohvalo na 31. tekmovanju slovenskih godb, si nismo predstavljali, da lahko naredi korak tudi med elito najboljših slovenskih godb v koncertni skupini.

Primat, ki ga je vse od začetkov tekmovanj ciklusov slovenskih godb od leta 1967 imela Delavska godba Trbovlje (s številnimi, sicer rednimi člani profesionalnih koncertantov) in ga potrdila z mednarodnim uspehov na Nizozemskem kot najboljši tuji orkester, je bil slovenskim pihalnim orkestrom skoraj nedosegljiv.

Pa vendarle. Letošnje tekmovanje v koncertni težavnostni stopnji na 35. tekmovanju slovenskih godb v Mariboru v soboto, 23. in v nedeljo, 24. maja, je postreglo s presenečenji.

Že teden dni pred tekmovanjem sem slišal nastop Domžalčanov z izvedbo celotnega tekmovalnega programa v Kulturnem domu Radomlje. Triinpedeset rednih članov ter sedem inštrumentalistov za popolnitev zasedbe je že na generalki dokazalo, da so se za tekmovanje po najboljših močeh pripravljali. Da bi bil uspeh popoln je vplivala tudi dobra energija, ki sta jo dirigent Damjan Tomažin (z dobrim izborom skladbe po prosti izbiri), in predsednik godbe Matej Primožič z dokajšnjo mero optimizma in pozitivne energije dajala godbenikom.  Na nastopu v Unionski dvorani v Mariboru so se že takoj po uigravanju pokazale majhne slabosti orkestra: majhno število klarinetov (9), kar je botrovalo slabšim ocenam na področju intonacije in zvoka celotnega orkestra. Vsi ostali elementi kot so ritem, tempo, tehnika igranja, dinamika ter umetniški vtis pa so dosegli kar najvišje rezultate. Vse člane žirije je prevzela mladostna energija, zagnanost, strast in predanost igranju ter veselje muziciranja, kar je odtehtalo nekoliko trd zvok orkestra, posebno v glasnem igranju. Mestoma je zmanjkalo nekaj zlitosti zaradi ravnovesja med trobili in pihali, ter nezvenečimi tolkali. Težko bi izpostavil katera skupina inštrumentov se je najbolj izkazala.

Vse skladbe, od obvezne (za katero so dobili posebno nagrado za najboljšo izvedbo slovenske obvezne skladbe, Milka Lazarja: Bil je mož od foha), preko Divertimenta Oliverja Waespi-ja (v štirih stavkih), do Sparkejeve A Savannah Symphony št. 2, so zahtevale od vseh veliko tehničnega znanja in muzikalnosti. Ne morem pa mimo solistk na pikolu Polone Mežnar in Neže Kržan, oboistke Tjaše Obreza, angleškega rogu Jane Per Pavli, pa klarinetista Mirka Grada ml., dobrih fagotov, v zadnjem času zelo kvalitetne sekcije saksofonov in sola Andreja Omejca, pa trobent z Danielom Savnikom, do zvokov tenorjev in baritonov, sola Edija Bizjaka na rogu, mlade in zagnane skupine tolkalcev s pomočjo Simona Klavžarja in veterana na tolkalih-timpanih, Janeza Spreitzerja. Lepo je bila uglašena sekcija pozavn (Luka Eifalt-Glasbena šola Domžale in Simon Kurent). Član žirije, dirigent Uroš Lajovic, pa je kot najboljši solo v Divertimentu izpostavil pozavnista Andraža Gnidovca. Svoj doprinos so nedvomno pridodali še harfistka Urška Rihteršič, solistka na sintesajzerju Nataša Kokalj ter bas klarinetist Dimitrij Lederer, sicer dirigent Mengeške godbe.

Aplavz po vsaki odigrani skladbi je dokazoval, da so godbeniki izpolnili svoja in pričakovanja poslušalcev. Ta zagnanost in veselje do igranja ter dobra interpretacija, odlični tempi tako dirigenta in posledično orkestra je po ocenah petčlanske mednarodne žirije prinesla zlato plaketo, peto mesto s 86,30 točkami, za najboljšimi Godbo Cerknica (93,15), Delavsko godbo Trbovlje (92,41), Godbo Slovenskih železnic (92,04) in Papirniškim pihalnim orkestrom Vevče (?!). Zlati so z 86,11 točke bili še godbeniki iz Šoštanja, medtem ko je srebro pripadlo KUD Pošti Maribor (84,17) in Pihalnemu orkestru Slovenj Gradec (82,50).

Upajmo, da se razvoj in rast Godbe Domžale ne bo ustavila. Poskrbeti bo treba za večje število klarinetov in za zlitost med skupinami. Programska dobra usmerjenost zagotavlja razmerje med tradicijo in sodobnostjo. Glasbene družine (kot naprimer Kozjeki, 4 člani godbe) pa so porok, da je ta zvrst muziciranja vredna truda in predanosti. Naj za konec povzamemo samo misli treh ocenjevalcev:

Bravo! Veliko uspeha v nadalnjem delu (T. L.). Bravo solistom! Lep koncert! (P. J.). Čutiti je veselje do igre. Najboljši solo v Divertimentu. (U. L.).

Godbenikom, dirigentu Damjanu Tomažinu in predsedniku godbe Mateju Primožiču čestitam v svojem imenu, kot v imenu številnih Domžalčanov, ki kaj »dajo na kulturo« in jim glasba pomeni kaj več kot zvočna kulisa ali zabava.

prof. Tomaž Habe

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Domžale