Članek
Biografija
Objavljeno Apr 26, 2016

Po pripovedovanju ga. Elizabete Kropej in po zapisih spominov g. Konrada Sodina se je godbena dejavnost v Slovenskih Konjicah začela v letu 1928, ko je bila na pobudo in s finančno pomočjo premožnih Konjičanov ustanovljena prva godba na pihala, imenovana DRAVINJA. Godbeniki so z nakupom instrumentov (kupljeni naj bi bili na Češkem) in vajami menda začeli že v letu 1926, vendar so se domačinom predstavili šele z velikonočnim koncertom leta 1928. Njen prvi predsednik je bil Ciril Vrhovšek, prvi dirigent Jože Metelko in kasneje za njim Franc Markeš.

Dve leti kasneje je Kulturno izobraževalno društvo v Slov.Konjicah pod vodstvom arhidiakona Franca Tovornika ustanovilo še eno godbo, z imenom Godba na pihala Kulturno izobraževalno društvo. Med godbama je prišlo do ostre konkurence. Obe pa sta pridno vadili in nastopali doma in drugod. Iz tega obdobja je ohranjena fotografija Godbe na pihala "KID", posneta na novi maši v okolici Frama.

Leta 1967 je godbo, ki se je na novo formirala, prevzela Glasbena šola Slovenske Konjice. Začelo se je dolgoletno sodelovanje med godbeniki in glasbeno šolo. Oboji so pripravili marsikateri koncert ali glasbeno prireditev. V kroniki glasbene šole je zapisano da so godbeniki priredili tudi promenadni koncert. Kljub sodelovanju je godba ponovno zašla v težave. Podpore je bilo vedno manj. Poleg denarja je primanjkovalo glasbenikov, dopolnilnih instrumentov, ni bilo primernega prostora, pa tudi volje je bilo vse manj. Godba je od leta 1969 do leta 1972 mirovala.

Leta 1972 je bila na pobudo Jožeta Fiderška ustanovljeno samostojno društvo "GODBA NA PIHALA SLOVENSKE KONJICE". Novoustanovljenemu društvu so finančno pomagale delovne organizacije, takratne družbenopolitične organizacije, nekateri obrtniki in posamezni občani. Glavni pokrovitelj pa je bilo trgovsko podjetje Dravinjski dom. K ponovni ustanovitvi sta pripomogla tudi Ivan Obner in takratni tajnik godbe Ivan Košak. Tako je godba v letu 1973 z novimi uniformami in instrumenti proslavila 45. obletnico svojega obstoja. Ob tej priložnosti so razvili tudi svoj prapor in dobili novega pokrovitelja, delovno organizacijo KONUS.

V letu 1983 je bilo v Slovenskih Konjicah organizirano II. tekmovanje pihalnih orkestrov Slovenije v korakanju, figuracijah in bobnanju na katerem je sodelovala tudi konjiška godba. S to prireditvijo so pri Konjičanih vzbudili pozornost in zanimanje za to zvrst glasbe.

Velik uspeh je dosegel orkester leta 1985 na republiškem tekmovanju pihalnih orkestrov Slovenije v Mariboru. V drugi težavnostni stopnji je orkester zasedel prvo mesto in dobil zlato plaketo.

V naslednjih letih je orkester sodeloval in še sodeluje na marsikaterem dogodku v domačem kraju. Tradicionalno že 25 let zapored pripravlja božično-novoletne koncerte.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #slovenskekonjice