Članek

Godba na pihala Ojstrica

O nas
Objavljeno Apr 28, 2016

Godbe je leta 1860 ustanovilo pet glasbeno nadarjenih kmečkih fantov, živečih na prisojnih legah Ojstrice, Goriškega vrha in Kozjega vrha. Vodil jih je Koratov Blaž, za njim Under, ki je v času Kraljevine Jugoslaviji vodenje predal nečaku Titusu. Med drugo svetovno vojno je bila godba vključena v veliki pihalni orkester v Dravogradu, ki sta ga vodila Sokolov in Metelko, po vojni pa zopet Titus. Leta 1976 je kapelnik postal Lorber, 30 let kasneje Borut Mori in za njim Julijan Burdzi. Zadnji dve leti jo vodi Andrej Gorenjak. Ime Kimperška pleh muzika se je godbe držalo vse do leta 1976, ko se je registrirala kot Kulturno društvo godba na pihala Ojstrica

V zadnjih desetletjih se vanjo vključujejo mladi z glasbeno izobrazbo, izobražujejo pa se lahko tudi v godbeniški šoli. Število godbenikov se je postopno povečevalo, danes jih je 34, stari so od 14 do 75 let. Vodi jih Andrej Gorenjak, diplomant Akademije za glasbo, ki je študiral trobento pri prof. Grčarju, glasbenik z bogato prakso, ki orkester vzgaja v medsebojnem zaupanju in pripadnosti društvu. Godba ima v svoji sestavi tudi sekstet trobil, ki nastopa na krajevnih ter žalnih prireditvah. 

Repertoar obsega od koračnic do klasike in rocka. Godba vsako leto poleg tradicionalne prvomajske parade izvede dva do tri letne koncerte v domači občini in igra na 8 prireditvah ob krajevnih praznikih. Kakovost igranja meri na tekmovanjih, srečuje sena prireditvah z drugimi godbami. Leta 2010 je svečano proslavila 150-letnico neprekinjenega delovanja in ob tem organizirala razstavo starih pihalnih inštrumentov, parado povabljenih godb iz Avstrije in Koroške ter slavnostni koncert, na katerem so bila najzaslužnejšim godbenikom izročena priznanja ZSG in zahvale ter značke. Razvit je bil tudi prapor godbe s trakovi donatorjev. 

Godba je ponosna na svojo tradicijo, saj je najstarejša med dvanajstimi na Koroškem, in med petimi najstarejšimi v državi.

Ferdinand Gnamuš

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Dravograd