Članek

Pihalni orkester Prebold

O nas
Objavljeno Apr 24, 2016

Ustni viri navajajo, da je bila Godba Prebold ustanovljena leta 1926, na pobudo takratnega godalnega ansambla ter nekaterih posameznikov. Tako lahko domnevamo, da je bilo organizirano igranje na tem prostoru prisotno že prej, vendar v drugačni obliki.

Do druge svetovne vojne so godbo vodili kapelniki Šetor, Klonkl ter Ahac. Glede nastopov pa kronika beleži, da je bilo godbo slišati ob vseh pomembnejših praznikih, pri raznih shodih, pogrebih in prireditvah.

Po drugi svetovni vojni je bilo potrebno kar nekaj časa, da se je na novo organizirala in lahko nadaljevala predvojno delo. V času po drugi svetovni vojni do leta 1963 so godbo vodili kapelniki Jančer Jože, Alojz Pečnik, Lojze Šutej in 1960 ponovno Alojz Pečnik. V začetku šestdesetih let je prevzel pokroviteljstvo sindikat Tekstilne tovarne Prebold, mesto kapelnika pa je leta 1963 prevzel dolgoletni član Franc Verk.

S pokroviteljstvom TT Prebold se je godba tudi preimenovala v Pihalni orkester Tekstilne tovarne Prebold. Delo z mladimi, povečano število nastopov, menjave inštrumentov, udeležbe na revijah in tekmovanjih, menjave uniform, pomladitev godbe, zaznamujejo 70., 80. in 90. leta.

Po smrti dolgoletnega kapelnika Verka leta 1986, je taktirko konec osemdesetih let prevzel Milan Posavec. Novi dirigent je postavil še višje cilje, ki jih je godba tudi realizirala na tekmovanjih ZSG.

Po stečaju TT Prebold se je godba preimenovala v Pihalni orkester Prebold. S pomočjo občine Prebold, pokroviteljev in nastopov, še naprej nemoteno in uspešno nadaljuje z delom in poslanstvom. 

Pihalni orkester Prebold, danes združuje 35 amaterskih glasbenic in glasbenikov, ki vadijo in se družijo v sodobno obnovljenih prostorih. Orkester vodi upravni odbor, za strokovnovodenje pa skrbi Marko Repnik, akademski glasbenik. Na leto orkester pripravi dva odlično obiskana tradicionalna samostojna koncerta, za 1. maja zaigra že tradicionalno budnico, redno sodeluje na prireditvah v občini Prebold in širše, se udeležuje srečanj in tekmovanj.

Manuela Goropevšek

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Prebold