Članek
Dirigent
Objavljeno Apr 25, 2016

Peter Valtl, umetniški vodja Pihalnega orkestra Slovenj Gradec

Uživam v delu dirigenta, to me navdušuje in čustveno izpopolnjuje…

dirigent Peter Valtl

dirigent Peter Valtl

Peter Valtl, stanujoč v Občini Muta, rojen leta 1964 v Slovenj Gradcu je umetniško vodenje Pihalnega orkestra Slovenj Gradec prevzel leta 1988. Pod njegovo taktirko je orkester vseskozi pridobival na kvaliteti ter zrelosti in se po treh zaporedno osvojenih zlatih plaketah v drugi kakovostni skupini ter leta 1999 osvojeni zlati plaketi v prvi kakovostni skupini na tekmovanjih Zveze slovenskih godb vključil v ožjo elito najboljših orkestrov Slovenije.

V tej elitni družbi se je orkester dokazoval v letih 2000, 2003, 2006, 2009 in tu se nahaja še danes, kar je potrdil na zadnjem tekmovanju Zveze slovenskih godb v koncertni skupini maja 2015 v Mariboru.

Pri tem je potrebno dodati, da se je orkester pod taktirko dirigenta Petra Valtla meril tudi v mednarodnem merilu v Kopru (2000) ter Vocklabrucku (2001, 2003, 2005), kjer je vseskozi osvajal najvišja odličja in priznanja v najvišjih kakovostnih skupinah.

Da pa za orkester in dirigenta Petra Valtla niso pomembna samo tekmovanja, dokazujejo razna sodelovanja orkestra na različnih festivalih doma in na tujem, ko se je orkester odzval vabilom in kjer je orkester pod taktirko g. Petra Valtla predstavljal uglednega ambasadorja mesta Slovenj Gradec in ne samo to, večkrat tudi predstavnika naše države izven naših meja. Najbolj odmevna so vsekakor gostovanja orkestra v Českem Krumlovu 1997, Vocklabrucku 2001, 2003, 2005, na Dunaju leta 2000, Varpaloti 2001, Piacenzi 2002, Dobravi Gornici 2008, St. Paulu 2009 in  Szekesfehervaru 2010.

Danes je Pihalni orkester Slovenj Gradec pod umetniškim vodenjem Petra Valta, ki orkester vodi že 27 let, sposoben izvajati obsežen glasbeni repertoar skladb najrazličnejšega žanra, od klasike, popa, rocka, jazza,  kar pa je vsekakor zasluga in dokaz dirigentove kakovostne priprave orkestra. Iz zabavnega žanra so danes s koncertov še posebej odmevna sodelovanja z drugimi društvi v občini kot je izvedba koncerta s pevskim zborom MePZ Carinthia-Cantat  ter nenazadnje sodelovanje z znamenitimi pevci in legendami Slovenske pevske estrade kot so Alfi Nipič, Elda Viler, Anika Horvat, Alenka Godec ter Nuša Derenda.

Peter Valtl je v vseh teh letih vodenja orkestra uspel s svojim delom združiti mladost in izkušnje več generacij v sestavu, ki se medsebojno dopolnjuje ter s tem tako med člani orkestra kot širšo okolico spletel pristen medsebojni odnos, katerega osnovna vez je glasba.

Dobitnik BERNEKERJEVE NAGRADE 2011

Peter Valtl, dobitnik Bernekarjeve nagrade, 2011

Peter Valtl, dobitnik Bernekarjeve nagrade, 2011

Peter Valtl, po rodu iz Dravske doline je dobitnik Bernekerjeve nagrade, ki jo mestna občina Slovenj Gradec podeljuje za izjemne uspehe na področju kulture, v tem primeru glasbe. Valtl je že 23 let umetniški vodja Pihalnega orkestra Slovenj Gradec, ki je največji napredek dosegel prav pod njegovim vodstvom, tako so predlagatelji zapisali v utemeljitvi.

Za orkester in dirigenta niso pomembna le tekmovanja, čeprav se trenutno uvršča v elito petih najboljših orkestrov v državi, temveč je velikokrat ambasador mesta glasnika miru in države Slovenije v svetu.

Peter Valtl na OŠ Podgorje vodi pevski zbor, otroški pevski zbor v podružnicah Razbor in Šmiklavž, uglasbil je tudi Ekohimno omenjene šole. Valtl, glasbeni pedagog, trenutno zaključuje še študij likovne pedagogike na univerzitetni ravni. Poučeval je saksofon in klarinet. Za nagrado so ga predlagali OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu, JSKD, območna enota Slovenj Gradec, in Pihalni orkester Slovenj Gradec.

Ste vedeli?

  • da je Peter v otroštvu sodeloval pri gimnazijskem mešanem pevskem zboru, pod vodstvom prof. Branka Čepina?
  • da je zaključil Glasbeno šolo Radlje ob Dravi, kjer je igral harmoniko, klarinet in saksofon?
  • da ga je dirigiranja učil mag. Stane Jurgec in da je s pridobljenim znanjem vrsto let uspešno vodil Moški pevski zbor Svoboda Muta?
  • da je član Pihalnega orkestra Muta postal še kot osnovnošolec leta 1978 in je to ostal vse do danes?
  • da je kot instrumentalist sodeloval s prof. Otom Vrhovnikom, kot saksofonist njegovega Big Banda?
  • da ga je ljubiteljsko kot glasbenika vedno zanimalo ljudsko glasbeno izročilo in je tako sodeloval pri folklornih skupinah ter kot član pritrkovalske skupine?
  • da je Peter tudi zagrižen planinec/pohodnik?
  • da je izvrsten tudi na likovnem področju in trenutno končuje še študij likovne pedagogike na univerzitetni ravni?
#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #SlovenjGradec