Članek

Pihalni orkester Svoboda Maribor

O nas
Objavljeno May 09, 2016

Pihalni orkester je bil ustanovljen leta 1954. Na kulturnem področju je pričel delovati s prvim samostojnim koncertom leta 1955 kot Mladinska godba Svoboda-Tezno. V 57-letnem delu je požel vrsto priznanj na občinskih, medobčinskih in republiških tekmovanjih pihalnih orkestrov Slovenije. Sloves svoje glasbene inštrumentalne ustvarjalnosti pa je ponesel tudi preko meja, na gostovanjih v pobratenem mestu Marburg v Nemčiji, na Češkem, v Avstriji in na Madžarskem. O uspehih na številnih nastopih in srečanjih govore priznanja in plakete.

Leta 1997 je moralo društvo zapustiti denacionalizirane prostore in poiskati nove. Lokalne skupnosti na Teznu niso imele posluha in posebnega interesa za pridobitev novih prostorov. Po angažiranosti upravnega odbora je društvo dobilo zatočišče pri KUD Angel Besednjak, kjer je lahko nadaljevalo z ljubiteljsko glasbeno dejavnostjo, namenjeno javnosti. S preselitvijo se je spremenilo tudi ime društva, in sicer v KD Pihalni orkester Svoboda Maribor.

Danes šteje 31 članov, amaterjev, ki jih združuje veselje do tovrstne glasbe. Dirigira jim Srečko Kovačič, solist klarinetist v opernem orkestru SNG Maribor. Orkester domuje v prostorih MČ – Magdalena, s katero sodeluje na prireditvah za svoje občane.

Orkester je v 57 letih delovanja nastopil na 430 proslavah, 128 koncertih, 48 revijah pihalnih orkestrov, 9 republiških tekmovanjih in na 19 nastopih v tujini. Repertoar obsega sodobne skladbe domačih in tujih avtorjev, orkester pa odlikuje kvalitetno in temperamentno izvajanje, ki seže v srce slehernega poslušalca. Vedno je pripravljen sodelovati na javnih prireditvah, kamor ga povabijo. Delo društva je usmerjeno v ljubiteljsko kulturo in z jasnim ciljem, da z glasbeno dejavnostjo v kulturni mozaik dodaja svoj del.

Ivan Kotnik