Članek
Božično-novoletni koncert v znamenju istrskega melosa
Objavljeno Dec 26, 2023

Božično-novoletni koncert v znamenju istrskega melosa
V soboto, 23. decembra, je v dvorani Škofijske gimnazije Vipava Pihalni orkester Vrhpolje pripravil tradicionalni božično-novoletni koncert, ki ga je zaznamoval nastop domačih solistov na klarinetih in poustvarjalca istrskega kulturnega izročila Rudija Bučarja.
Letošnji božično-novoletni koncert so člani Pihalnega orkestra Vrhpolje pod vodstvom dirigenta Matjaža Medena začeli s tristavčno skladbo Prelude, Siciliano and Rondo, angleškega skladatelja Malcolma Arnolda. Nadaljevali so z večstavčno skladbo mladega slovenskega skladatelja Tilna Slakana, ki nosi naslov Wind suite. S slednjo se bodo člani orkestra konec aprila predstavili na 42. tekmovanju Zveze slovenskih godb v Velenju, in sicer na 1. težavnostni stopnji.
Vrhunec prvega dela koncerta je predstavljala skladba skladatelja Felixa Mendelssohna z naslovom Konzertstück nr. 2, ob kateri sta svoje mojstrstvo na klarinetu pokazala solista, sicer tudi člana orkestra – Aleksander Miklavec in Ana Krapež.
Drugi del koncerta je potekal v bolj sproščenem vzdušju, k čemur je pripomogel primorski kantavtor Rudi Bučar. Orkester je z njim poustvaril istrske ljudske pesmi, kot sta Šaltinka in Dajte dajte, v nadaljevanju pa je Bučar svoj raznolik in barvit vokal pokazal še v pesmih Tisti ljudje in Greva naprej.
Božično-novoletni koncert pa seveda ne gre zaključiti brez tradicionalnih božičnih skladb. S skladbo White Christmas in Radetzkym maršem so člani orkestra sklenili letošnji koncert, ki bo marsikomu ostal v lepem spominu.
V letu, ki prihaja, vam orkester želi obilico zdravja, sreče, ljubezni in ubranosti!
Besedilo: Lara Premrn
Foto: Yeremie Pierre Noir

#Božično #Novoletni #Koncert #IstrskegaMelosa #ŠkofijskeGimnazije #Vipava #PihalniOrkester #Vrhpolje #RudiBučar #TilnSlakan #kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #vipava