Članek
Orkester
Objavljeno May 06, 2016

Pihalni orkester Komen je bil ustanovljen leta 1996 na pobudo tedanjega ravnatelja glasbene šole Sežana in prvega kapelnika godbe, Leandra Pegana, kot podružnični orkester PGŠ Komen. Orkester sestavlja iz prek 40 sedanjih ali nekdanjih učencev PGŠ Komen. Posveča se izvedbam originalnih kompozicij kot tudi priredbam različnih avtorjev. Udeležuje se proslav, zabavnih prireditev, gostovanj, tekmovanj ter prireja koncerte. Tako je orkester v prejšnjih letih prejel zlati odličji v tretji in četrti težavnostni stopnji na državnem tekmovanju Zveze slovenskih godb. Na mednarodnem tekmovanju Flicornod'oro v italijanskem mestu Riva del Garda je zasedel drugo mesto ter nagrado za najbolje izvedeno obvezno skladbo. V letu 2004 je uspehom dodal še absolutno prvo mesto na državnem tekmovanju ter srebrno odličje na prestižnem London Wind Band festivalu.

V okviru Trobilnega vikenda na Krasu je gostil svetovno znanega solista na eufoniju, Stevena Meada. V letu 2005 je bilo najodmevnejše gostovanje v Slovenski filharmoniji ter sodelovanje na MID EUROPE v Schladmingu, kjer je v koncertnem delu zastopal barve slovenskih pihalnih orkestrov.
V jubilejni deseti sezoni so pripravili vrsto seminarjev oziroma koncertov z najuglednejšimi slovenskimi solisti ter glasbenimi sestavi. V letu 2007 so na tekmovanju Flicornod'oro v drugi težavnostni stopnji prejeli nagrado za osvojeno prvo mesto.
V letu 2008 so na mednarodnem tekmovanju EOLIA v Strasbourgu prejeli drugo nagrado.

Naslednjega leta so se člani orkestra udeležili mednarodnega tekmovanja SummaCumLaude v sloviti dunajski filharmoniji, kjer so v kategoriji pihalnih orkestrov tudi zmagali. Tako je Pihalni orkester Komen edini slovenski amaterski glasbeni sestav, ki je imel čast koncertirati v Musikvereinu.
V letu 2011 je orkester počastil svojo petnajsto obletnico s tekmovanjem v znameniti dvorani berlinske filharmonije, kjer je zasedel drugo mesto.

Po mnogih letih muziciranja pod vodstvom Simona Perčiča je sestav leta 2012 pozdravil svojega novega umetniškega vodjo in dirigenta – Matijo Tavčarja, mladega talentiranega tolkalca, ki je član orkestra že od samega začetka. Pihalni orkester Komen tako sledi njegovi viziji glasbe, ki bo navdušene glasbenike popeljala po najprestižnejših odrih.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Komen