Članek

Godbeno društvo Prosek

O nas
Objavljeno May 02, 2016

Godbeno društvo Prosek, izraz slovenske manjšine v Italiji, je bilo ustanovljeno 23. maja 1904 na Proseku pri Trstu in od takrat, če odmislimo svetovni vojni, deluje neprekinjeno. Leta 1979 je godbo prevzel dirigent Slavko Luxa. Z organizacijo glasbene šole, ki deluje še danes, je društvo premostilo krajše težavno obdobje, saj je v godbo pristopilo veliko število mladih.

Pod taktirko prof. Aljoše Starca, ki je dirigent postal leta 1989, se je godba razvila v pravi pihalni orkester in dosegla veliko uspehov tako kot na številnih koncertih tudi na raznih tekmovanjih. Posodobila je svoj repertoar in k običajnim polkam in koračnicam dodala še moderne in filmske skladbe, aranžmaje sodobnih pop uspešnic ter izvirne skladbe za pihalni orkester.

Leta 2003 je prevzel vodstvo godbe dolgoletni član Marino Ukmar, ki je nadaljeval po Starčevi poti, čemur so priča tudi uspešni nastopi na tekmovanjih. V letih 2007 in 2008 je godbo vodila prof. Eva Jelenc. Pod njeno taktirko se je godba udeležila mednarodnega tekmovanja Flicorno d’oro v Rivi del Garda, posebej pa velja omeniti Tekmovanje ZSG v 3. težavnostni stopnji v Laškem, ko je godba osvojila zlato plaketo s pohvalo in tako napredovala v višjo kategorijo. Od leta 2009 vodi orkester prof. Ivo Bašič.

3. aprila 2011 je društvo priredilo Godbeni večer z ansamblom Štajerskih 7, ki so ga enkratno oblikovali Godbeno društvo Prosek, Društvo godbenikov Zreče in priznani ansambel.

Godbeno društvo Prosek je pozorno tudi do vaške realnosti in teritorija, na katerem deluje: sodeluje z ostalimi vaškimi društvi, prisotno je na vseh pomembnejših prireditvah in kulturnih dogodkih, organizira poletna glasbena srečanja Zaigrajmo skupaj na Proseku, izdalo je že dve knjigi o svoji zgodovini ter zgoščenki Melodije in v živo posnetih skladb Na odru. Poleg številnih nastopov v Sloveniji in Italiji sodeluje godba tudi na raznih mednarodnih glasbenih srečanjih in je tako že nastopala v Pragi, na Dunaju, v Salzburgu, Zagrebu in v San Marinu.

Martin Rustj

#zsg #zvezaslovenskihgodb