Članek
Grčiji ne bodo podaljšali programa pomoči!
Objavljeno Jun 27, 2015

Podaljšanja programa pomoči za Grčijo ne bo, država pa bo najverjetneje bankrotirala. Evroskupina zdaj brez Grčije razpravlja o ukrepih za finančno stabilnost.

Po grški odločitvi, da bodo o varčevalnem paketu odločali na referendumu 5. junija, je evroskupina zdaj zavrnila prošnjo Grčije o enomesečnem podaljšanju sedanjega programa pomoči.

Ker mora Grčija do 30. junija odplačati obrok 1,6 milijardnega dolga Mednarodnemu finančnemu skladu - za katerega pa nima sredstev - jo bodo še pred napovedanim referendumom razglasili za plačilno nesposobno. "Ne vem, kako Grki mislijo, da bodo preživeli v vmesnem obdobju," je dejal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem in nadaljeval, da se bodo v vmesnem obdobju stvari v Grčiji odvijale zelo hitro.

Dijsselbloem je na tiskovni konferenci še povedal, da bo evroskupina zdaj brez Grčije razpravljala o posledicah in pripravila vse potrebno za zagotovitev stabilnosti območja evra. "Pred napovedjo referenduma proces za nas ni bil končan, končala ga je grška vlada," je še poudaril šef evroskupine in povedal, da bi kompromis lahko še iskali do torka.

Beri dalje...