Članek
Masten: "Razpada sistema ne bo"
Objavljeno Jun 28, 2015

"Po tistem, ko so Grki odločili, da bodo o ponujenem programu pomoči odločali na referendumu, nisem presenečen, nad odločitvijo evroskupine," o odločitvi o ne podaljšanju pomoči Grčiji pravi ekonomist Igor Masten.

Razen formalnosti, da se Grčiji ne podaljša pomoči, v evropskupini ne bodo odločili nič kaj posebnega. Grki se bodo morali sami odločiti, kaj bodo naredili, meni Igor Masten, ki je prepričan, da ne bo nihče več čakal na morebitni grški referendum.

Kaj bo s slovensko pomočjo?

1,6 milijarde evrov dolga, ki ga mora v torek Grčija poravnati do Mednarodnega denarnega sklada (IMF) neposredno z Evropo po besedah ekonomista nima povezave. Če Grki do torka ne vrnejo denarja, bodo formalno v bankrotu. Kaj odločitev pomeni za Slovenijo? "V kolikor bo prišlo v ponedeljek do reakcije na finančnih trgih, bo to posredno vplivalo tudi na Slovenijo. Neposredno Slovenija gospodarsko vezana na Grčijo. Posredni vplivi se pojavljajo preko morebitnega negativnega vpliva na dogajanje na finančnih trgih. Tudi s tem, ko smo izpostavljeni kot upnik do Grčije, to takoj ne bo imelo nikakršnega učinka.

Beri dalje...