Članek
Grki izglasovali: v nedeljo na referendum
Objavljeno Jun 28, 2015

Grški parlament je ponoči potrdil predlog premierja Aleksisa Ciprasa, da bi Grki na referendumu 5. julija odločali o pogojih mednarodnih upnikov v zameno za nadaljnjo pomoč.

Aleksis Cipras je v nagovoru pred glasovanjem izrazil upanje, da bodo Grki izrazili odločen ne ultimatu upnikov in glasen da Evropi solidarnosti.

Cipras je referendum napovedal v noči na soboto, premislil pa si ni niti po sobotni odločitvi evroskupine, da programa pomoči Grčiji ne podaljša za en mesec, da bi v miru izvedli referendum. Poslanci so njegov predlog podprli s 178 glasovi za in 120 proti.

Milijon in pol brezposelnih ni igra

"Nekateri mislijo, da so zadeve v Grčiji igra. Dostojanstvo našega ljudstva ni igra," je v parlamentu dejal Cipras in spomnil na številne brezposelne ter revne Grke. "Milijon in pol brezposelnih ni igra. Trije milijoni ljudi, ki živijo v revščini, niso igra," je opozoril.

Ob tem je dejal, da grožnje, izsiljevanje in poskus ustvarjanja panike ne bodo spremenili volje grškega ljudstva, da živi dostojanstveno. "Naslednjo nedeljo bomo izvedli referendum in tako počastili našo suverenost ter prihodnost," je dejal.

Beri dalje...