Članek
Smete z otrokom v taksi brez otroškega sedeža?
Objavljeno Jun 28, 2015

"Med poletjem bo otrok v varstvu na drugem koncu Ljubljane, jaz pa nimam avta, mož bo delal na drugem koncu Slovenije. Razmišljam, da bi ga šla iskat po službi s taksijem, pa ne vem, če se lahko vozi zadaj pripet, če ni v sedežu?,“ je pomislek mamice na enem od spletnih forumov.

"Naša taksi služba ima en avtomobilski sedež, a je treba ob naročilu taksija to povedati," pravi predsednik Taxi društva Ljubljana Marko Babnik. Dodaja, da je takih primerov zelo malo, predvsem se tega poslužujejo tujci za prevoz od letališča do Ljubljane in obratno."Voznik bo zavrnil stranko z otrokom, če nima avtosedeža, vsaj pri nas je tako,“ pojasnjuje Babič.

Zakaj manjši od 150 centimetrov ne smejo sedeti na običajnih sedežih?

Strokovnjak za mobilnost Andrej Brglez iz Inštituta za civilizacijo in kulturo pojasnjuje, da majhni otroci, tisti z manj kot 150 centimetrov višine, na običajnih avtomobilskih sedežih sedijo prenizko glede na višino zgornjega dela tritočkovnega varnostnega za to varnostni pas z ostrim robom pritiska na njihov vrat. V nesreči oziroma takrat, ko mora varnostni pas opraviti svojo vlogo, to je lahko že pri močnem zaviranju, pa to pomeni da varnostni pas pritisne (celo zareže) na otrokov vrat. V skrajnih primerih lahko pride celo do zadušitve.

Beri dalje...