Članek
Kako vročina vpliva na voznikove možgane?
Objavljeno Jul 14, 2015

"Zagotovo visoke temperature botrujejo večjemu številu prometnih nezgod. Zaradi visokih temperatur so vozniki utrujeni, slabše spijo in premalo pijejo, vse to pa vpliva na psihofizične sposobnosti," pojasnjuje mag. Andrej Viršček, splošni zdravnik in zdravnik na medicini dela in športa.

Strokovnjak za psihofizično stanje voznikov ocenjuje, da osnovi problem niso zgolj in samo visoke temperature, saj imajo danes več ali manj vsi avtomobili klimatske sisteme.

Težava je tudi ta, ker razlika med zunanjo temperaturo in temperaturo v vozilu ne sme biti več kot pet stopinj Celzija: "Na televiziji sem poslušal nasvete, naj bo razlika med zunanjo in notranjo temperaturo osem stopinj Celzija. Prav je, da je ta razlika največ pet stopinj Celzija. Pri večji razliki že lahko pride do podhladitve telesa," praviAndrej Viršček, ki dodaja, da avtomobil najprej prezračite. "Na pot se odpravite do desete ure zjutraj, zvečer je cesta razgreta.“ Avtomobil se hitro segreje tudi na 65 stopinj Celzija, sploh, če je temen, v notranjosti vozila je hitro tudi 38 stopinj Celzija, saj je izolacije malo.

Beri dalje...