Članek
Opel kadett B praznuje 50. rojstni dan
Objavljeno Jul 16, 2015

Oplov legendarni model kadett, ki je bil predhodnica današnje astre, praznuje pol stoletja obstoja. Nemci so izdelali več kot 2,6 milijona primerkov tega legendarnega vozila, ki je bil priljubljen tudi med Slovenci.

Črki A sledi črka B. Tako je leta 1965 nova generacija kadetta B zamenjala prodajno uspešnico kadett A. Naslednik prvega povojnega kadetta je bil 18 centimetrov daljši, saj je v dolžino meril več kot štiri metre.

Kupcem je bil od začetka prodaje dalje na voljo v treh karoserijskih izvedbah: limuzina z dvema in štirimi vrati, kot karavan in kupe. Slednji je povzemal obliko takratnih ameriških avtomobilov s kratkim zadnjim delom, kot je bil na primer chevrolet chevelle. Raven, nagnjen zadnji del je skladno zaokrožal zunanjost kupeja in zgovorno napovedoval hitrost. Tri prezračevalne odprtine v obliki zarez, v širokem nosilcu strehe za vrati so bile njegova posebnost in prepoznaven znak. Danes je avtomobil, znan kot coupé s škrgami in je priljubljen med zbiratelji. Med starodobniki tudi dosega visoko ceno.

Beri dalje...