Članek
Kako z živalmi na avtobus, vlak ali letalo
Objavljeno Jul 20, 2015

Če s hišnimi ljubljenčki potujete na dopust, uredite vso potrebno dokumentacijo in poskrbite za njihovo varnost na poti, v teh vročih dneh pa je treba biti še posebno pozoren, da žival ni izpostavljena vročini.

Naša zakonodaja le skopo opredeljuje, kako je treba domače ljubljenčke zavarovati med vožnjo. Le zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti domače živali, ki jih prevažamo v delumotornega vozila, namenjenega za prevoz potnikov oziroma prtljage, ustrezno zavarovane.

Pravilnik o zaščiti hišnih živali pa dodatno predvideva, da mora biti hišna žival pri prevozu zavarovana pred padcem ali pobegom s prevoznega sredstva ter zaščitena pred vročino, sončno pripeko, mrazom in padavinami.

STA piše, da policija, uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter razne organizacije, ki delujejo na področju prometa, vedno znova opozarjajo, da se je na daljšo pot primerno pripraviti in pri tem misliti tudi na žival, ki potuje z nami. To je pomembno predvsem zaradi morebitnih zastojev in posledičnega izpostavljanja vročini. Priporočljivoje s seboj imeti tudi "prtljago" hišnega ljubljenčka, kamor nedvomno spadata voda in posoda za pitje.

Beri dalje...