Članek
Ali je možno avtomobil odkleniti od znotraj?
Objavljeno Jul 23, 2015

V zadnjih tednih sta bila dva odmevna primera, v katerih so gasilci, ali policisti iz razgretega zaklenjenega avtomobila parkiranega na soncu reševali nemočnega otroka. V oči bode, da sta bila stara več kot 10 let. Strokovnjaki opozarjajo, da se nekaterih avtomobilov od znotraj ne da odkleniti.

"Vozila, ki so opremljena z dvojnim centralnim zaklepanjem in so v tem načinu tudi zaklenjena, se iz potniške kabine ne da odkleniti. V kolikor ima vozilo enojno zaklepanje, pa se s potegom ročice-kljukice za odpiranje-zaklepanje vrat iz potniške kabine, ta tudi odklenejo,"nam je pojasnil  Janez Žužek, vodja poslovne enote AMZS Ljubljana. Dodaja, da ni pravilo, da se vrat iz notranjosti vozila ne da odkleniti le pri novejših avtomobilih, pač pa tudi pri nekaterih starejših.

Večkrat na leto rešujejo zaklenjene otroke in živali

AMZS mehaniki, ki izvajajo pomoč na cesti, pogosto pomagajo voznikom, ki so v avtomobil zaklenili svoje ključe. "V povprečju izvedemo to intervencijo od dva do trikrat na mesec. Več kot 1000 voznikom tako letno pomagamo v tovrstni situaciji," pravi Žužek in dodaja, da se zgodi, da iz zaklenjenih vozil rešujejo tudi otroke ali hišne ljubljenčke. Letno na srečo beležijo le nekaj primerov reševanja otrok iz zaklenjenih vozil.

Beri dalje...