Članek
Kako ravnati, če ste udeleženi v prometni nesreči v tujini?
Objavljeno Jul 28, 2015

Če se prometna nesreča zgodi v Sloveniji, marsikateri voznik ne ve, kaj mora storiti. Še slabše je, če se prometna nesreča zgodi v tujini. Pomoč na cesti je ena od rešitev, napotke, kaj storiti, pa voznikom ponuja tudi policija.

Če se zgodi prometna nesreča v tujini, so splošne dolžnosti udeleženca v prometni nesreči podobne v večini držav, pri nas pa so opredeljene v Zakonu o pravilih cestnega prometa.

Pokličite policijo

V primeru prometne nesreče ali okvare vozila je treba najprej poskrbeti za varnost, še posebej, če se je okvara zgodila na hitri cesti ali avtocesti. S trikotnikom zavarujte kraj nesreče, ne pozabite odsevnega jopiča in se varno umaknite.

V primeru, da je pri trku nastala manjša materialna škoda, pri policiji svetujejo, da si z ostalimi udeleženimi izmenjate podatke in izpolnite v celoti evropsko poročilo o prometni nesreči; podatke, ki jih potrebujete, lahko prepišete z zavarovalne police in prometnega dovoljenja. Zaradi lažje izvedbe nadaljnjih postopkov priporočajo, da v vseh primerih na kraj pokličete policijo, ki bo opravila ogled (ponekod, na primer v Avstriji, vam za ogled kraja prometne nesreče z manjšo materialno škodo lahko izstavijo račun) ter vam izdajo potrdilo o poškodbi vozila tuje registracije, ki omogoča neoviran prehod državne meje in vrnitev v domovino.

Beri dalje...