Članek
Vsak sedmi voznik se ne spomni poti
Objavljeno Aug 25, 2015

Zlasti izkušeni vozniki vožnjo pogosto dojemajo kot popolnoma avtomatizirano opravilo, kar lahko povzroči prekomerno zaupanje v lastne sposobnosti in napačno oceno situacij.

Na to opozarjajo na agenciji za varnost prometa, ob tem pa opominjajo na raziskavo, ki je pokazala, da se vsak sedmi voznik ne spominja niti delčka prevožene poti.

Britanska raziskava inštituta Institute of Advanced Motorists je razkrila, da kar 40 odstotkov voznikov priznava nepozornost za volanom. Raziskava je vključila 1500 voznikov, med katerimi jih je kar 24 odstotkov priznalo, da za volanom pogosto sanjarijo.

Stres je med vozniki razširjen

Drugi največji razlog za pomanjkanje koncentracije med vožnjo je po izsledkih raziskave stres. Velik delež voznikov se med vožnjo posveča premišljevanju, kaj bodo počeli, ko prispejo na cilj, kar 21 odstotkov jih razmišlja o družini, prijateljih in osebnih odnosih.

Raziskava pa obenem razkriva tudi alarmanten podatek, da se kar 14 odstotkov oz. vsak sedmi voznik ne spominja niti delčka prevožene poti. Več kot polovica anketiranih je priznala, da so zaradi raztresenosti zgrešili odcep. Najslabše rezultate so zabeležili med mladimi vozniki, starimi med 18 in 25 let.

Beri dalje...