Članek
Je lahko fiesta športna tudi s trivaljnikom?
Objavljeno Aug 29, 2015

Ford svoj mali kompaktni model fiesto ponuja s široko paleto pogonskih agregatov, od 60 kilovatov moči (82 KM) do 134 kilovatov moči (180 KM) v športni fiesti ST z 1,6-litrskim agregatom. V ponudbo so dodali izvedenki red edition in black edition, ki sta na voljo z izboljšanim 1,0-litrskim trivaljnikom z 103 kilovati moči (140 KM). Na testu sem preizkusil rdečo izvedenko.

Ford zgodbo s posebnima barvnima izvedenkama gradi na 1,0-litrskem trivaljniku z oznako Ecoboost, ki je trikrat zapored dobil nagrado za najboljši pogonski agregat leta. Povsem zasluženo po mojem mnenju, saj se mali turbo bencinar odlično obnese tudi v večjih karavanih in enoprostorcih, fiesti pa je "pisan na kožo."

140 konjskih moči na liter prostornine!

Do sedaj so lahko kupci, ki so se odločili za 1,0-litrski trivaljnik, izbirali med izvedenko z 74 kilovatov moči (100 KM) in 92 kilovatov moči (125 KM), pri izvedenki red ali black, pa trivaljnik razvije 103 kilovate moči (140 KM)!

Da so pri Fordu to dosegli so morali inženirji narediti kar nekaj tehničnih prilagoditev, saj so povečali tudi navor, zato pa so morali tehnološko fiesto povzdigniti še na višjo raven. Za nameček so poskrbeli za vizualno plat fieste red edition, ki sem jo preizkusil.

Beri dalje...