Članek
Kaj o dizajnu novih avtomobilov meni neodvisni oblikovalec?
Objavljeno Sep 14, 2015

O obliki nekaterih novih modelov, ki se bodo uradno predstavili na frankfurtskem salonu, o kopiranju in novih idejah smo se pogovarjali z neodvisnim avtomobilskim oblikovalcem Aleksadrom Praperjem.

V zadnjih tednih je bilo na spletu lansiranih nekaj modelov novih generacij, o katerih se je na glas govorilo že veliko časa. Tu predvsem mislim na renaulta talismana in alfo romeo giulio. Kako bi glede na prve uradne fotografije pokomentirali dizajn omenjenih dveh modelov. Gre za revolucijo, ali pač ne?

Težko bi uporabil tako močno besedo, ker si jo predstavljam pri prelomnem oblikovalskem dosežku, kar pa noben od omenjenih avtomobilov ni. Po drugi strani je preskok s predhodnih modelov večji kot smo ga vajeni pri germanskih znamkah z blago evolucijo oblike. Na primer pri Audiju in Volkswagnu. Renault je bolj nagnjen k eksperimentom, a treba je upoštevati, da talisman ni samo naslednik lagune, ampak tudi večje in bolj zadržane limuzine latitude. Torej so kombinirali značilnosti obeh modelov. Če bi ne bilo espaca, bi deloval kot tujec v Renaultovi paleti, saj je zelo umirjeno eleganten in na celotni obliki so drzna poteza predvsem prednje dnevne luči.

Beri dalje...