Članek
Slovenski avtomobilisti na osvajanje italijanskega trga
Objavljeno Sep 28, 2015

Slovenska delegacija gospodarstvenikov je v Italiji obiskala proizvodne in razvojne centre Ferrarija in Fiata, CECOMP SPA in tudi podjetja Brembo. Poslovna srečanja so z italijanskimi podjetji imeli tudi na svetovni razstavi EXPO v Milanu.

V slovenski delegaciji je bilo 28 predstavnikov 13 podjetij in institucij: Center Piran, d. o. o., Elvez, d. o. o., Lotrič, d. o. o., RIC Bela Krajina, SFCA, d. o. o., Siliko, d. o. o., Talum, d. d., Techne, d. o. o., Telkom, d. o. o., Unior, d. d., Vzmeti Lipnik, d. o. o. ter SPIRIT Slovenija in ACS.

Delegacija si je prvi dan ogledala proizvodnjo in muzej vozil Ferrari v Maranellu, kjer so ji predstavili filozofijo in vodila ene najmočnejših svetovnih blagovnih znamk. Naslednji dan je v Torinu obiskala razvojni center in proizvodnjo podjetja CECOMP SPA, ki je razvijalec prototipov za avtomobilsko industrijo in električnih avtomobilov ter pomemben dobavitelj za avtomobilsko industrijo. Na leto proizvedejo okoli 1000 električnih vozil, posebno skrb pri tem pa posvečajo uporabi naprednih materialov. Podjetje ima proizvodne obrate tudi na Kitajskem, leta 2013 so investirali sedem milijonov evrov v nov proizvodni obrat v Mirni Peči, kar je ena večjih tujih greenfield investicij v Sloveniji. Za investicijo so prejeli tudi spodbudo s strani SPIRIT Slovenija in nagrado Invest Slovenia FDI Award za najboljšega tujega investitorja v kategoriji novih začetnih investicij v Sloveniji.

Zavili tudi v Bergamo

V nadaljevanju so se udeležili predstavitve razvojnega centra FIAT CRF (Centro Ricerche Fiat) v Torinu. Raziskovalne dejavnosti centra, v katerem je okoli 1000 zaposlenih, segajo tako na področje avtomobilskega inženiringa, kot tudi proizvodnje, naprednih materialov, IKT in elektronike. Lažji materiali z večjo vzdržljivostjo in zanesljivostjo ter nove funkcionalnosti, ki so bolj v skladu s trajnostnim razvojem, so nekatera od načel, ki vodijo CRF v prizadevanjih za razvoj vrhunskih materialov in proizvodnih tehnologij za karoserije, podvozje, notranjost in ostalih kompleksnih sistemskih elementov.

Beri dalje...