Članek
Nemec, ki tekoče govori slovensko in razvija mercedesove tovornjake
Objavljeno Oct 01, 2015

Glavni oblikovalec vozil Mercedes Benz Robert Lešnik ni edini uveljavljeni Slovenec pri nemškem avtomobilskem gigantu. V razvoju pri Mercedes-Benz Trucks je zaposlen tudi strokovnjak za področje tovornih vozil Benjamin Tomec, ki je bil rojen v Nemčiji, mati in oče pa prihajata iz Murske Sobote.

35-letni, v Nemčiji rojeni Benjamin Tomec, je ponosen na svoje poreklo. Starša sta doma iz Murske Sobote. Prekmurje obišče večkrat na leto obišče. Z njim smo se v tekoči slovenščini pogovarjali na temo njegovega poklica.

NE SPREGLEJTE: Test porabe mercedesa actrosa s polno obremenitvijo 40 ton na relaciji Ljubljana - Portorož

Je inženir zadolžen za tovorna vozila, pri Daimlerju pa opravlja tudi funkcijo testiranja vozil za stranke. Tomec je več kot zanesenjak, saj je ugleden strokovnjak na področju poznavanja tovornih vozil. Z njim sem se na temo tovornjakov sedanjosti in prihodnosti pogovarjal kar v tovornjaku med vožnjo na poti od Ljubljane do Portoroža, ki je testna trasa mednarodne predstavitve, kjer Mercedes-Benz Trucks demonstrira učinkovitost svojega najnovejšega pogonskega motorja v aktualni generacija modela actros.

Koliko ste imeli vi vlogo pri tem, da je Mercedes mednarodno predstavitev pripeljal v Slovenijo? To je lepa promocija za našo državo.
Seveda sem pri šefih "navijal", da bi bila predstavitev v Sloveniji. To je res dobra promocija glede na to, koliko novinarjev bo pisalo o svojih vtisih s predstavitve.

Tudi laiki na področju avtomobilizma vedo, kaj pomeni biti inženir. Kaj pa pomeni biti odgovoren za testiranje vozil za stranke?
Pri Mercedes-Benz Trucks imamo uveljavljen program, pri katerem našim kupcem v razvojni fazi odstopimo tovornjak v namen preizkušanja. Na ta način iz prve roke, še pred uradno predstavitvijo modela, vidimo, ali se pojavljajo kakšne napake, ki jih lahko nato odpravimo. Preizkusi pogosto potekajo v zahtevnih pogojih, bodisi tam kjer je zelo mrzlo, recimo na severu Finske, ali tam, kjer je ekstremno vroče, na jugu Španije. Prav tako imamo izdelane določene trase, kjer lahko v realnih razmerah preizkusimo učinkovitost in porabo naših tovornjakov z različnimi aplikacijami.

Beri dalje...