Članek
Ogledali smo si kako nastaja peugeot 208
Objavljeno Oct 16, 2015

Avtomobilska tovarna v slovaški Trnavi, kjer trenutno izdelujejo modela peugeot 208 in citroën C3 picasso je najmlajša in tehnološko najbolj moderna tovarna skupine PSA Peugeot Citroën. Obiskali smo jo in preverili, kako zadovoljni so s Slovaki Francozi in si pogledali kako nastaja model 208.

Če imamo Slovenci zgolj eno tovarno v kateri proizvajajo avtomobile, Revoz iz Novega mesta, so na Slovaškem že trije avtomobilski proizvajalci, kmalu pa se jim bo pridružil še četrti. Vsi so locirani blizu glavnega mesta Bratislave. V bližini slovaške prestolnice ima svojo proizvodnjo Volkswagen, v Žilini Kia, v Trnavi pa PSA Peugeot-Citroën. Jaguar Land Rover bo svojo tovarno kmalu odprl nekoliko bolj vzhodno, v mestu Nitra.

Slovaki rekorderji

Elektronska tabla označuje proces dela na mono proizvodni liniji.Elektronska tabla označuje proces dela na mono proizvodni liniji. (Foto: Gregor Prebil)

Samo v Trnavi bodo letos pri PSA proizvedli preko 300.000 novih vozil, od tega okoli 80 odstotkov modelov peugeot 208. To je štirikrat toliko, kolikor bo letošnja „bera“ v Novem Mestu. Čeprav so statistike zelo varljive, pa so tudi zato, ker proizvajajo pomembne, množične modele, Slovaki na vrhu po številu proizvedenih avtomobilov na 1.000 prebivalcev.

Obiskali smo tovarno v Trnavi, kjer PSA zaposluje 3.500 delavcev, brezposelnost v mestu in okolici pa je tudi zaradi tega za polovico manjša, kot je slovaško povprečje, ki je med 12 in 13 odstotki. 23 odstotkov od 3.500 delavcev je žensk, 75 odstotkov vseh zaposlenih pa je delavcev v proizvodnji. Tako kot v Revozu, se tudi v Trnavi poslužujejo zasposlovanja agencijskih delavcev, teh je okoli 900.

Beri dalje...