Članek
Kako policist ve, ali je glasba v avtu preglasna?
Objavljeno Oct 28, 2015

V letu 2013 so policisti ugotovili 56 kršitev preglasnega poslušanja glasbe v vozilu, lani pa 33. Globa za tovrstni prekršek je 120 evrov.

Zakona  o pravilih cestnega prometa določa, da voznik med vožnjo ne sme poslušati radia ali drugih zvočnih naprav s takšno glasnostjo, ki mu onemogoča normalno slušno zaznavanje v cestnem prometu. A kako policisti vedo, kdaj je poslušanje glasbe v vozilu preglasno?

Na policiji odgovarjajo: "Glede na določbo zakona, ki določa, da je kaznivo, če preglasna glasba onemogoča normalno slušno zaznavanje v cestnem prometu, policist ugotavlja prav to. Pomeni, da policist običajno opazuje voznika in če ugotovi nepravilnosti pri udeležencu v cestnem prometu (bodisi, da krši cestno prometne predpise  ali se ne odziva na opozorila drugih udeležencev ali ne reagira na vozilo na nujni vožnji ali kaj podobnega), ugotavlja, ali na to vpliva preglasna zvočna naprava."

Policist lahko odredi izredni tehnični pregled

Policisti ne pregledujejo kakšno ozvočenje ima vozilo, v primeru suma nepravilnosti na vozilu, pa odredijo izredni tehnični pregled, saj imajo za to pooblastilo. Če so na tem pregledu ugotovljene pomanjkljivosti na vozilu, se takšno vozilo izloči iz prometa. Prav tako se na tehničnih pregledih ugotavlja, če so v vozilo vgrajeni nehomologirani deli. Tudi v takih primerih se vozilo lahko izloči iz prometa. Na policiji sicer ne poznajo primera, da bi bilo vozilo izločeno zaradi audio sistema.

Beri dalje...