Članek
Strah pred samodejnimi menjalniki je odveč
Objavljeno Oct 30, 2015

"Strah pred nečim novim je vedno prisoten in to je opazno tudi pri voznikih, ko se jim omeni samodejni menjalnik. Običajno zadostuje že nekaj prevoženih kilometrov, da se jih privadimo,“ o samodejnih menjalnikih pravi vodja treningov varne vožnje pri podjetju B&B, d.o.o. Boštjan Paušer.

Glede na številke prodaje so samodejni menjalniki še vedno tabu tema med slovenskimi vozniki in voznicami, saj je delež prodanih novih vozil z ročnimi menjalniki v veliki premoči. Pri Peugeotu Slovenija so nam na nedavnem preizkusu samodejnih menjalnikov postregli s podatkom, da pri nepremijskih znamkah zgolj pri Volkswagnu prodaja samodejnih menjalnikov v primerjavi z ročnimi presega deset odstotkov. Pri Renaultu, Oplu, Fordu in Peugeotu je ta odstotek od 3,29 do 9,52 odstotka.

Spomini na stare avtomatske menjalnike še živi

Zakaj je temu tako, pojasnjuje vodja treningov varne vožnje pri podjetju B&B, d.o.o. Boštjan Paušer: „Večina voznikov nima izkušenj s sodobnimi samodejnimi menjalniki, ki so danes trgu – v mislih jim ostaja grenak priokus avtomatskih menjalnikov izpred 20 do 30 let. Toda tehnologija na tem področju je močno napredovala in današnji samodejni menjalniki lahko nudijo izvrstne lastnosti. Če bi imeli vozniki priložnost preizkusiti nove menjalnike v vožnji, sem prepričan da bi se jih mnogo več odločilo za nakup tovrstnega vozila.“

Inštruktor varne vožnje in strokovnjak s področja avtomobilizma meni, da je včasih pri odločitvi ovira tudi cena, saj so ti menjalniki pri večini proizvajalcev na seznamu dodatne opreme in to ne tiste najcenejše. Kljub temu pa prodajalci vozil že nekaj let zaznavajo pozitiven trend, saj prodaja samodejnih menjalnikom stalno raste, je prepričan sogovornik.

Lahko so v pomoč v kritičnih situacijah

Paušer pravi, da so samodejni menjalniki primerni za vse voznike, opaža tudi, da se za njih odločajo starejši vozniki, ker jim to močno olajša vožnjo – manj pozornosti je potrebne za tehniko vožnje in zato se lahko bolj posvetijo prometu. "Se pa ta starostni trend, skupaj z rastjo prodaje, počasi pomika navzdol. Raste tudi uporaba samodejnih menjalnikov v intervencijskih vozilih, kjer se vozniki na intervenciji lahko v celoti posvetijo prebijanju skozi promet, kar je z vidika varnosti vsekakor dobrodošlo,“ pojasnjuje strokovnjak, ki pa v popolnosti ne pritrjuje, da samodejni menjalniki pripomorejo k varnejši vožnji: "Lahko pa so v kritičnih situacijah v pomoč. Marsikateri voznik namreč takrat »pozabi« stisniti stopalko sklopke in tu so elektronski možgani menjalnika dobrodošli.“

Beri dalje...