Članek
Žale: Nočni čuvaji varujejo tudi ikebane
Objavljeno Oct 31, 2015

"Iz groba so mi ponoči ukradli ikebano, zato sem morala kupiti še eno," je lanska zgodba znanke. "In lepe ikebane sploh niso poceni, s posebnim cvetjem stanejo tudi 50 evrov in več," je še potožila. Na ljubljanskih Žalah pravijo, da je za varnost poskrbljeno nadstandardno.

"Obiskovalcem pokopališč priporočamo, da ne čakajo na sam praznik in da naj grobove obiščejo nekaj dni prej ter se na ta način izognejo največji gneči. Priporočamo tudi, da naj v največji možni meri za obisk uporabljajo avtobuse,"svetuje direktor družbe Žale mag. Robert Martinčič.

Nameščene imajo tudi kamere

Martinčič pojasnjuje, da imajo na pokopališčih za varnost poskrbljeno v skladu z Odklom o pogrebni in pokopališki dejavnosti. Organizirano imajo čuvajsko službo, ki izvaja splošni nadzor območij pokopališč. "Varnost na pokopališču Žale je nadstandardna, saj nadzor močno presega osnovna priporočila in standarde varovanja pokopališč, ki veljajo v Sloveniji in v tujini. Pokopališče Žale nadziramo 24 ur na dan, vse dni v letu, tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih," pravi Martinčič in dodaja, da imajo na določenih delih pokopališča Žale že nekaj let nameščene tudi kontrolne kamere. Na ta način so fizično varovanje kombinirali s tehničnim in s tem še povečali stopnjo varnosti na pokopališču. "Ne glede na to ni možno preprečiti vseh kraj, saj ne varujemo posameznih grobov," zatrjuje sogovornik.

Za zagotavljanje reda in varnosti tudi na pokopališčih sta v prvi vrsti pooblaščeni policija in inšpekcija, ki imata vsa zakonska pooblastila za ukrepanje. Zaradi tega vsem eventualnim oškodovancem sogovornik svetuje, da se v primeru kraje ali oškodovanja obrnejo na policijo, ki so, tako kot povsod po svetu, tudi pri nas zadolženi in usposobljeni za pregon različnih kršiteljev zakona.

Policija: Ne pozabite na lastno varnost in varnost svojega premoženja

Beri dalje...