Članek
Šentilj končno razbremenjen
Objavljeno Nov 01, 2015

Od danes od 7. ure dalje, se vlaki Slovenskih železnic, s katerimi bodo vozili migrante iz drugih območij po Sloveniji v nastanitveni center Šentilj, ne bodo več ustavljali na železniški postaji Šentilj, temveč bodo migrante pripeljali v neposredno bližino nastanitvenega centra.

Beguncem tako ne bo treba več pešačili skozi naselje. Sicer se val beguncev počasi umirja, najbolj obremenjen pa še naprej ostaja predvsem prav Šentilj, ki je izstopna točka za begunce, ki želijo pot nadaljevati proti Avstriji. Dnevno gre skozi tamkajšnji nastanitveni center tudi do 8000 beguncev, ki jih tja z južne meje pripeljejo z vlaki in avtobusi.

Konec oviranja prometa

Medtem ko avtobusi begunce vozijo do nastanitvenega centra, pa so vlakovne kompozicije doslej ustavljale na železniški postaji v Šentilju, begunce pa so nato policisti peš pospremili mimo naselja v kakšen kilometer oddaljen nastanitveni center ob slovensko-avstrijski meji. To je predvsem oviralo tamkajšnji promet, saj so ga o vsakem prihodu beguncev tam zaprli.

Zato so se predstavniki občine in Slovenskih železnic dogovorili za ureditev začasne železniške postaje bližje nastanitvenemu centru. Slovenske železnice pa bodo morale poleg gradbenih posegov izvesti tudi organizacijske. Prilagoditi morajo namreč vozne rede, da bodo lahko izvedeni tudi vsi nujno potrebni prevozi in da bo gospodarska škoda čim manjša.

Tudi ponoči so se v Dobovi nadaljevali prihodi vlakov z migranti

Na mejni prehod Dobova je v soboto okoli 22.30 pripeljal vlak s 1068 migranti, še en vlak z enakim številom ljudi pa je tja pripeljal nekaj pred drugo uro. Okoli 7. ure pa še tretji, na katerem je bilo več kot 1000 ljudi. Na začasno železniško postajo v Šentilju bo prvi vlak prispel okoli 9.15.

Na mejni prehod Dobova je v soboto in danes ponoči vključno z omenjenima vlakoma pripeljalo skupaj sedem vlakov z okoli 7500 begunci. Po opravljenih postopkih evidentiranja ter zdravstveni in humanitarni oskrbi so vsi v spremstvu policistov nadaljevali pot v sprejemne in nastanitvene centre v notranjosti države, so sporočili iz Policijske uprave Novo mesto.

Beri dalje...