Članek
Nesposobnost novodobnih politikov in politikantske zablode
Objavljeno Aug 09, 2014

Mandat Janeza Janše je v kratkem postal največji problem Slovenije. Na žalost je to le pesek v oči državljankam in državljanom. Vnaprejšnje iskanje krivcev za prihajajoči polom s problematiziranjem mandata Janeza Janše, kjer ni problematičnih odprtih vprašanj je slaba popotnica na novo izvoljenih poslancev.

Zakon je jasen in določa, da kandidat za poslanca pridobi mandat z dnem izvolitve, izvrševati pa ga začne z dnem potrditve poslanskega mandata v državnem zboru. Nadalje isti zakon o poslancih določa, da na predlog mandatno-imunitetne komisije o potrditvi odloča državni zbor in, da o vsakem spornem mandatu odloča državni zbor posebej. Kar izhaja iz zakonskih določb je lahko jasno vsakemu in za to ne rabi biti pravnik. Poslanci bi na predlog mandatno-volilne komisije o mandatu poslanca Janeza Janše lahko oziroma celo morali odločiti posebej, saj gre več kot očitno za sporen mandat zapornika, ki ga čaka še dobrih 22 mesecev zapora do prostosti. Zakaj in na kakšen način je zapornik pridobil sporen mandat, ki mu ga je državni zbor potrdil v paketu z ostalimi poslanci in je tako začel izvrševati svoj mandat kot zapornik je drugo vprašanje in nima nikakršne povezave z potrditvijo poslanskega mandata zaporniku. Tudi to kako je Janez Janša postal zapornik nima nikakršne veze z vprašanjem potrditve oziroma sedaj že kar spolitiziranem odvzemu mandata poslancu, ki mu je mandat bil potrjen in to po mojem mnenju nezakonito. Nezakonito pa zato, ker bi o potrditvi njegovega mandata moral odločati državni zbor posebej in ne v paketu z vsemi ostalimi nespornimi poslanskimi mandati. Spornost mandata Janeza Janše je očitna in jasna vsem, saj se še otroci sprašujejo kako je lahko zaprta oseba poslanec v parlamentu, če pa mu je odvzeta prostost in ne nazadnje tudi zakon predvideva odvzem mandata poslancu, ki je obsojen na več kot šest mesecev nepogojne zaporne kazni. Ali je Janezu Janši mandat poslanca bil potrjen zakonito ali ne naj presodi vsak zase. Tudi o tem, ali je sploh možno ukrepati zaradi nezakonite potrditve mandata Janezu Janši je za razmisliti, kako in kdo ter kdaj pa je jasno.

Tudi o sposobnosti novodobnih politikov naj vsak presodi sam zase, saj je več kot očitno, da v kolikor bi tokratni sklic državnega zbora želel, da Janez Janša nebi bil njim enakovreden, bi lahko o tem že odločili oziroma jim to celo nalaga sam zakon o poslancih.

Zakaj se problematizira na nepomembnem področju, ki je postalo problematično ravno zaradi početja novodobnih politikov in to verjetno celo na nezakonit način je vprašanje, ki bi si ga moral vsak sam zastaviti, a odgovori so več kot očitni. Lažje je mlatiti prazno slamo (vzporedno pa uveljavljati svoje interese: evropski komisar, odprodaja premoženja…), kot se ukvarjati z dejanskimi problemi Slovenije zaradi katerih trpimo vsi državljani in državljanke Slovenije. Zapornik se nam pa smeji na prostosti, predsednik države pa mu celo čestita v hramu demokracije za spretno manipuliranje z neveščimi novodobnimi politiki. Vsaka čas Janezu Janši. Na žalost pa bomo zapitek zablod slovenskih politikov še dolgo plačevali vsi državljani in državljanke.

P.S.: Še nasvet novodobnim politikom ter vsem pravnikom Slovenije: mandat Janeza Janše je možno in potrebno odvzeti, ker mu je bil potrjen nezakonito, saj je mandatno-volilna komisija pripravila nezakonit predlog, ki ga je državni zbor sprejel in tako je prvi zapornik na zemeljski obli začel z izvrševanjem poslanskega mandata.

Še povezava na pdf format.

                                                                               Gvido Novak, dipl. inž.