Članek
Pravilna lokacija in montaža notranjih vrat
Objavljeno Dec 09, 2014

Prav tako kot pri ostalih kosih pohištva moramo tudi notranja vrata ustrezno umestiti v prostor ter jih primerno negovati, saj bomo le tako dosegli dolgo življenjsko dobo sobnih vrat. V nadaljevanju vam bomo predstavili kako postaviti notranja lesena vrata glede na prostor in kako jih vzdrževati.

Pri podjetju ideaLes, ki zaposluje strokovnjake iz področja izdelave notranjih in zunanjih vrat vam priporočajo, da v času načrtovanja poslopja dobro razmislite o lokaciji kamor boste postavili lesena vrata. Izjemno pomembno je, da notranja lesena vrata niso izpostavljena vročini, torej morajo biti od vira toplote oddaljena vsaj en meter, če je možno pa tudi več. Lesena vrata tudi ne smejo biti izpostavljena direktni svetlobi, saj le ta lahko negativno vpliva na materiale iz katerih so vrata narejena.

Pred samo montažo notranjih vrat morate izpolnjevati tudi nekatere pogoje kateri so nujni za izvajanje postopka montaže. Prostor v katerega želite umestiti lesena vrata mora imeti primerno zračno vlažnost, in sicer mora ta biti petdeset do petinpetdeset odstotna, sicer se vrata lahko razsušijo. Prav tako pa morate imeti dokončno izdelane talne obloge, z montažo zaključnih letev pa morate počakati vsaj v predelih kjer se bodo nahajala lesena vrata. Te pogoje morate nujno izpolnjevati, saj v nasprotnem primeru montaža ni možna.

Montaže vrat se lahko lotite tudi sami, seveda pa če postopka še nikoli niste izvajali oziroma še niste prisostvovali montaži vrat, vam to močno odsvetujemo. Če pa bi se tega postopka vseeno radi lotili sami, vam priporočamo da se o tem posvetujete z izkušeno osebo ali strokovnjakom.