Članek
VSILJIVKA V DRUŽINI: ko se prikrade demenca
Objavljeno Feb 08, 2023

Podružnica Ivankine Spominčice v sodelovanju z Občino Ivančna Gorica organizira pogovorno – literarni večer v četrtek, 16. februarja 2023, ob 17. uri, v predavalnici Hiše kranjske čebele.
Govorili bomo o knjigi pisateljice Tanje Mlakar, z naslovom “Vsiljivka v družini: ko se prikrade demenca”.



»Prva stvar, ki jo bom naredila v ponedeljek zjutraj, bo, da bom poklicala njeno zdravnico in jo seznanila z maminim stanjem. Mislim, da bo potrebovala tudi napotnico. Mama potrebuje pregled pri specialistu, o tem ne moremo več dvomiti. Čeprav se bo upirala, ne bom odnehala. Z njo se dogaja nekaj, kar ni povezano samo s staranjem,« je zapisala Tanja Mlakar, avtorica knjige Vsiljivka v družini, s podnaslovom Ko se prikrade Alzheimerjeva bolezen, o začetnih znakih bolezni pri svoji mami.

Mančina mama se, kot po večini vsi bolniki z demenco, sprva drugače obnašati. Vse večkrat kaj pozabi, ne zna več upravljati z denarjem, pozablja kuhati in vse večkrat je prepričana, da ji stvari, za katere je pozabila, kam jih je odložila, kradejo.
Edinka Manca dolgo ne ugotovi, da je mama bolna. Ko mami specialist psihiatrije poda diagnozo alzheimerjeve bolezni, je Manca pomirjena, obenem pa jo skrbi, saj se zaveda, da nič več ne bo enako kot je bilo. Tudi njen oče, ki sicer ni bolnik Alzheimerjeve demence, je star, bolehen in vedno bolj peša. Manca bo morala skrbeti za oba. Posledice bo občutila tudi njena družina – mož in odraščajoči dve hčeri. Vsak se mora odpovedati koščku sebe za dobro drugega.
Srečajo se tudi z vprašanjem, ali za starše skrbeti doma ali jih dati v dom za ostarele in s dejstvom, da starši tja ne želijo.
Kljub temu, da je bolezen zanje, kot tudi za vse, ki se z demenco srečajo, huda preizkušnja, jih ne zlomi, ampak njihove medsebojne vezi še bolj utrdi.

Zgodba je napisana po resničnih dogodkih in realistično prikazuje soočanje svojcev bolnika z demenco. Vsiljivka v družini prinaša pomembno sporočilo o smislu trpljenja in ljubeči skrbi za starejše.

Tanja Mlakar, pisateljica, žena, mama in babica, rojena leta 1964 v Ljubljani, v svojih literarnih delih pozornost najbolj posveča medsebojnim odnosom, predvsem v družini.
Njena prva knjiga »Neslišno Hrepenenje« je izšla leta 2010 pri založbi Družina. Pripoved z naslovom »Halo Bog, me slišiš?«, pa je v časopisu Družina izhajala kot podlistek. Napisala je že več podlistkov in knjig: Vsiljivka v družini, Neslišno hrepenenje, Klošarka iz Miklošičeve in lansko leto Onkraj mavrice. Letos pa se lahko veselimo izida še ene njene knjige, »Begunka (zmaga na Svetlobnici)«.

#TanjaMlakar #AlzheimerjevaBolezen #Demenca #DomZaOstarele #Ljubljana #NeslišnoHrepenenje #Novice #ObčinaIvančnaGorica #IvančnaGorica #HisaKranjskeCebele #HišaKranjskeČebele #obvestila #aktualno