Članek
PREBERI, PROSIM. IN DELI. IN UKREPAJ, KER LAHKO!
Objavljeno Mar 08, 2015

mother-and-child-1024x768

Spodaj napisano sem prejela od mlade mamice, bila zgrožena, hudo mi je, zato delim. In si štejem v čast.

Zapis sem nameravala deliti na materinski dan, vendar bom danes, na dan žena. Ker upam, da bo do materinskega dne zapis obšel vsaj nekaj tistih, ki bodo takrat obiskali svoje bližnje na PEK. Svoje najdražje, nove mamice in svoje male, komaj rojene otročke.

Preberite celoten zapis in ga delite. In več. Naredite nekaj na tem, četudi nekaj (za nas) tako malenkostnega, kot je darovanje blazine.

PEDIATRIČNA KLINIKA V LJUBLJANI (PEK) BLIŠČ – BEDA

Marsikdo ne pozna izraza Neonatalni oddelek. Tisti, ki ga ne poznajo, so verjetno po eni strani srečnejši, nekateri, ki pa so ga spoznali, so srečni, da ga v Sloveniji sploh imamo (mimogrede, med brskanjem po spletu, v decembru 2013 so praznovali 60 let) in da se tam rešujejo življenja majhnih, komaj rojenih človeških bitij.

Neonatalni oddelek na Pediatrični kliniki v Ljubljani je namenjen otrokom, ki potrebujejo posebno skrb in nego po rojstvu, nedonošenčkom,…starost otrok na tem oddelku je max 1 mesec (za več podatkov lahko vključite malček raziskovalnega novinarstva).

Velikokrat oziroma največkrat pridejo mamice na ta oddelek direkt iz porodnišnice. In tu se začne nočna mora. Najprej prvi šok, da je s tvojim otrokom nekaj hudo narobe, sledi drugi šok in sicer notranjosti PEK, ki je mimogrede ultra fensi stavba od zunaj s svojim impozantnim steklom in od znotraj z marmorjem in vsem pripadajočim, zveš, da mamice nimajo zagotovljenega sobivanja z otrokom. KATASTROFA!!!

Tako radi se hvalimo s tem, da imamo dojenčkom prijazne porodnišnice, kjer je omogočeno bivanje novorojencev z mamicami 24 ur na dan, kako je to pomembno za otrokov razvoj, bla, bla, bla…. In tukaj….težko bolni otroci ostanejo v prvem nadstropju, v skupinski sobi 10-15 (ocena) bolnih/nedonošenih novorojenčkov, mamice pa razpršijo po oddelkih po celotni PEK (tudi npr. po oddelkih, kjer bi znali biti bolni večji otroci). KATASTROFA!!!

Te pa še opozorijo, da si lahko zelo hvaležen našemu sistemu, da sploh bivanje omogoča in nehaj se pritoževati (aja, pa to ni hotel, dobiš opozorilo na postelji, si jo moraš poslati sama in sleči ob odhodu tudi, čeprav si ravnokar rodila, bila prerezana in še in še)! Sama razumem, da je pri nekaterih otrocih nujno potrebna izolacija, mir in…, vendar ne pri vseh. Pri marsikaterem je zelo potrebna bližina staršev in že sama bližina in toplina bi lahko pozitivno vplivala na potek zdravljenja.

Nadalje, če smo že pri starših. Očetje so dobrodošli, vendar v trenutku, ko ena od mamic v skupinski sobi doji, morajo prostor zapustiti vsi očetje. KATASTROFA!!!! Ne rabiš biti matematični genij, da si izračunaš, kolikšna je verjetnost, da bo v sobi 10-15 novorojencev katera od mamic dojila. VELIIIIKA!!!

Gremo naprej. Stoli. KATASTROFA!!! Večina mamic ima prerezan presredek (kljub zagotovilom, da se to ne počne vsepovprek, verjemite, v Sloveniji se), torej vse tiste mamice s prerezanim presredkom so tudi šivane. In sedaj sledi nočna mora. Vsi stoli pred Neonatalnim oddelkom (oziroma kar vsi stoli v PEK, ki so namenjeni obiskovalcem, staršem, skratka ne zaposlenim) so trdi, leseni stoli, brez enega samega t.i. »blažilca«.

KATASTROFA IN MUČILNICA hkrati!

Če si pozoren, vidiš uboge, prestrašene in hudo izčrpane matere, na smrt zaskrbljene za življenja svojih malčkov, kako posedajo po kliniki po stolih samo na eni ritnici. Ker boli kot hudič, verjemite.

In predstavljajte si pogled na vse te mamice tik pred uro za hranjenje (vedno na 3  ure), kako vse sedijo na eni ritnici na trdih stolih in čakajo, da jim bodo sestre dovolile vstopiti k njihovim otrokom ob vedno določeni uri, vrata so zaprta, vse na eni ritnici, blede in prestrašene, sedijo 45 minut ….. in to samo zato, ker je »zaprta« vizita. Ker vizita ni mogla biti ne prej ne potem, ampak ravno takrat, ko je hranjenje…

Seveda stoli v jedilnici, ki je mimogrede locirana kar na nekakšnem »hodniku« (po pričevanju osebja, ki je zgroženo nad situacijo, je menda stara Pediatrična premogla veliko prijaznejšo jedilnico), niso nič prijaznejši. Obiskovalci se torej sprehajajo med mamicami, ki s slabim apetitom žvečijo svoj obrok in spet…sedijo na eni ritnici. KATASTROFA!!!

Nadalje moram poudariti, da so seveda obroki določeni z urami in če doječa mati ne pride do določene ure v jedilnico, ostane seveda brez obroka. Ne glede na to, da mora biti kje prisotna z otrokom (pri nekaterih preiskavah mora otroka držati) ali da ni mogla otroka pravočasno nahraniti, ker je bila vizita (takšna brez prisotnosti staršev) ravno ob uri, ki je namenjena hranjenju otrok…

KATASTROFA!!!

Zato prosim obiskovalce, da darujejo blazino za na stol. Za vse tiste mamice, ki še pridejo. Hvala.