Članek

Spominska maša na Teharjah

Obletna maša in spominska slovesnost na Teharjah pri Celju
Objavljeno Oct 03, 2017

V nedeljo, 01.oktobra, na Teharjah pri Celju, tako kot vsako leto tradicionalno na prvo nedeljo v mesecu oktobru potekata obletna sveta maša in spominska slovesnost za žrtve povojnih pobojev v organizaciji Nove Slovenske zaveze in župnije Teharje. Prišlo veliko število svojcev iz vse Slovenije in od drugod. Letošnje so se udeležili tudi predsednik SDS Janez Janša, podpredsednica Jelka Godec in kandidatka za predsednico države Romana Tomc.
Ob robu slovesnosti je predsedniška kandidatka Romana Tomc izrazila vero, da so žrtve, ki se jih spominjamo ob tej priložnosti, že našle svoj mir. Da pa ga živi, ki smo tukaj tudi zato, da dostojno in spoštljivo ohranjamo spomin na vse žrtve, še nismo našli.
Mašo je daroval celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, osrednja govornica pa je bila Judita Treven.
Kulturni program po maši je pripravila Nova slovenska zaveza. Zapel nam je mešani pevski zbor župnije Svete Cecilije. V tem delu programa je zapela tudi prvakinja mariborskega opernega ansambla Andreja Zakonjšek Krt ter Primož Krt. Na mesto spomina in opomina prihajamo vsako leto se pokloniti vsem izvensodno povojni pobitim. Vračali se bomo vse do takrat dokler ne bodo našli svoj mir, pa ne samo oni ampak tudi njihovi svojci. In to šele takrat, ko bomo za te žrtve opravili in našli dostojen pokop in grob. Upajmo, da bomo Slovenci enkrat zmogli toliko moči, kot so je zmogle že nekatere druge države, ki so nam lahko za svetel vzgled.
Slovesnost se je zaključila s pesmijo Moja domovina, ki so jo zapeli vsi zbran
i.