Članek
Direktor IFIMES-a na okrogli mizi o nagradi Saharov za svobodo misli 2015 - See more at: http://www.
Objavljeno Dec 14, 2015

Maja Ratej (levo), Igor Šoltes, Zijad Bećirović, Damjan Mandelc in Branko Soban

SPOROČILO ZA JAVNOST

Direktor IFIMES-a na okrogli mizi o nagradi Saharov za svobodo misli 2015

 

LJUBLJANA, 11. december 2015 – Direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) mag. Zijad Bećirović se je na povabilo predstavništva Evropskega parlamenta v Republiki Sloveniji udeležil okrogle mize, ki je potekala v petek, 11. decembra 2015, ob 18.00 uri, v Mini teatru, Križevniška ulica 1, Ljubljana.

Nagrada Saharova 2015 je v Sloveniji obeležena z okroglo mizo, na kateri se je razpravljalo o svobodi izražanja, o nespoštovanju človekovih pravic in o napredku, ki je  na področju mirnega sobivanja in intelektualne svobode dosežen v zadnjih 50 letih. Pri tem je poudarjen prispevek prejemnikov nagrade Saharova, predvsem letošnjega nagrajenca Raifa Badawija iz Saudske Arabije.

 

Na okrogli mizi so sodelovali:

mag. Zijad Bećirović, direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES);

doc. dr. Damjan Mandelc, sociolog kulture in filozof, predavatelj predmetov s področja sociologije naroda in nacionalizma, sociologije globalizacije in sociologije evropskih integracij;

Branko Soban, dolgoletni dopisnik iz Moskve in z Bližnjega vzhoda, uveljavljeni novinar ter poročevalec iz zasedanj Sveta Evrope;

dr. Igor Šoltes, evropski poslanec (Zeleni)

 

Dogodek je moderirala Maja Ratej.

 

V razpravi so udeleženci poudarili pomen človekovih pravic in svobode govora, še  posebej v aktualnem času, v katerem zaradi aktualnih dogodkov prihaja do stagnacije, celo nazadovanja glede spoštovanja in uveljavljanja človekovih pravic in svobode govora. Zaradi tega je potrebno, da bodo glasniki in zagovorniki človekovih pravic in svobode govora še glasnejši v svojih prizadevanjih in v delovanju.

 

Ljubljana, 11. december  2015      

- See more at: http://www.ifimes.org/si/9108#sthash.NfqHAP9h.dpuf