Članek
Senčna vlada Ljudmile Novak: V ekipi prihodnosti ni Aleša Hojsa
Objavljeno Jun 08, 2015

Aleša Hojsa ni v ekipi za prihodnost Ljudmile Novak, ker mu niso več hoteli zaupati odbora za obrambo, ki ga je dotlej uspešno vodil.

»Aleša Hojsa sem povabila tudi v naš strokovni svet, pa je odklonil,« je v intervjuju za Planet.siol.net dejala predsednica NSi Ljudmila Novak. »Nikoli nisva imela nobenega konflikta. Želim si, da bi ponovno našel svoje mesto v stranki. Nikogar ne odganjamo, vsak je dobrodošel. To je notranja demokracija v NSi. Ne bi bilo prav, da bi si kdo prilaščal stranko ali funkcijo.«

Da je prejel vabilo Novakove v strokovni svet NSi, nam je potrdil tudi Hojs. Toda zapletlo se je pri resorju, ki naj bi ga vodil. Predsednica stranke mu je ponudila vodenje odbora za infrastrukturo, sam pa je želel še naprej voditi odbor za obrambo. Ker je dobro vodil ministrstvo za obrambo, je drugačno ponudbo razumel kot nezaupnico. Odbor za obrambo senčne vlade NSi je bil dodeljen Valentinu Hajdinjaku, nekdanjemu šefu kabineta ministra Hojsa. Odbor za infrastrukturo pa je po Hojsovi odklonitvi prevzel nepremičninski posrednik Martin Nose.

V »ekipi za prihodnost« Ljudmile Novak so sicer tudi vsi strankini poslanci: Matej Tonin vodi odbor za gospodarstvo, Jožef Horvat zunanje zadeve, Iva Dimic kmetijstvo, Jernej Vrtovec pa notranje zadeve. V senčni vladi so še direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre (zdravstvo), ormoški župan in nekdanji poslanec Alojz Sok (okolje in prostor), nekdanji minister Janez Dular (Slovenci v zamejstvu in po svetu), namestnik direktorja vladne službe za zakonodajo Janez Pogorelec (pravosodje), nekdanja poslanka in direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič (javna uprava), nekdanja državna sekretarka Alenka Šverc (izobraževanje in šport), nekdanji šef direktorata za invalide Cveto Uršič (delo, družina in socialne zadeve) in predsednik mariborskega odbora Bernard Memon (razvoj).

Poleg Hojsa v senčni vladi NSi ni predsednice ljubljanskega odbora in nekdanje ministrice Mojce Kucler Dolinar, ki je že pred časom zelo potihoma izgubila odbor za pravosodje, prav tako ni v njej evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, ki je bil prvi premier v demokratični Sloveniji in nato zunanji minister. Ekipa za prihodnost, ki nam jo ponuja NSI, je sicer predstavljena na strankini spletni strani.

Po drugi strani pa se v SDS sestavljanje nove vlade v senci odmika v jesen. V stranki še vedno polagajo upe na skupno vlado v senci, ki bi jo sestavile vse desnosredinske stranke, kajti le ta bi lahko predstavila ustrezno alternativo sedanji vladi pod vodstvom Mira Cerarja. V SDS čakajo na obisk generalnega sekretarja Evropske ljudske stranke Antonia Lopeza-Isturiza, ki naj bi najprej obiskal vse stranke članice (SDS, NSi in SLS) in jih nato spravil za skupno mizo. Njegov obisk je bil načrtovan za petek, 22. maja, vendar je bil zaradi njegovih drugih obveznosti preložen. Takrat je hkrati potekal vrh ELS v Rigi, ki se ga je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je tudi edini slovenski predstavnik v vrhu te najmočnejše politične skupine v Evropskem parlamentu. Po naših informacijah je Lopez-Isturiz zaseden vse do poletja, zato naj bi obisk preložili na jesen. Šele nato bo tudi SDS predstavila bodisi svojo bodisi skupno vlado v senci.