Članek
Afere Erjavčeve Veronike Stabej: erotično perilo, prepiri in trn v peti Janeza Drnovška
Objavljeno Aug 13, 2015

Že odpisana slovenska veleposlanica v Parizu Veronika Stabej je šefom težave povzročala še pred odkritjem niza zlorab na veleposlaništvu.

Ključno je seveda vprašanje, zakaj je minister Erjavec toliko časa prikrival afero in varoval goljufivo veleposlanico. Izkazalo se je, da je z njim v zelo dobrih odnosih, v še boljših pa s šefinjo ministrovega kabineta Vlasto Vivod, ki Erjavca kot senca spremlja na vseh ministrstvih, ki jih ta prevzame. Njena hčerka naj bi prebivala v veleposlaništvu in kot varuška skrbela za hčerko veleposlanice Stabejeve. Tam naj bi pogosto videvali tudi ministrovo hčerko Evo Erjavec. V zameno za te povsem zasebne usluge naj bi Erjavec Stabejevi podaljšal veleposlaniški mandat, zato je zavajajoča njegova izjava, da ji je mandat skrajšal za slabo leto, kajti mandat ji je potekel že pred dvema letoma. Sploh bi moral Erjavec proti njej ukrepati že novembra lani, takoj po poročilu nadzornikov, jo odsloviti in prijaviti policiji, kajti tudi opustitev ovadbe je kaznivo dejanje.

Stabejeva spada v krog najbolj posvečenih ljudi v državi. Izhaja iz ugledne ljubljanske družine, je hčerka slavista Jožeta Stabeja, njen brat Marko pa je prav tako slavist in pevec. Pri karieri ji je pomagal nekdanji premier Janez Drnovšek, pri katerem je bila dolga leta tiskovna predstavnica. Po dobro obveščenih virih naj bi se jo znebil, ker naj bi prihajali čudni računi, med drugim naj bi s službeno kartico plačala erotično perilo. Velja tudi za zelo nasilno in agresivno žensko, zato mnogi ne želijo imeti z njo opravka. Ko so jo kot svetovalko poslali na veleposlaništvo v Pariz, naj bi se tam sprla s takratnim veleposlanikom Jožefom Kuničem. Pozneje je bila imenovana za veleposlanico v Kanadi, kjer naj bi se zapletla v ljubezensko razmerje z nekim madžarskim diplomatom, ki naj bi bil tudi oče njene hčerke. Ko je to zvedela njegova žena, naj bi naredila velik pomp, ki je odmeval v diplomatskih krogih. Po vrnitvi je bila tiskovna predstavnica pri zunanjemu ministru Dimitriju Ruplu, nato pa jo je Pahor imenoval za šefinjo urada za komuniciranje z obljubo, da bo prevzela veleposlaništvo v Parizu.