Članek
Leljaka kazensko preganjajo zaradi izdaje tajnih podatkov. Udba je vrnila udarec!
Objavljeno Sep 28, 2015

Romana Leljaka kazensko preganjajo, ker je na seji komisije za človekove pravice povedal ime uslužbenca Sove, ki naj bi nepooblaščeno odnesel udbovske dokumente iz trezorja v SKB banki.

Publicista Romana Leljaka kazensko preganjajo zaradi izdaje tajnih podatkov, ker je na seji parlamentarne komisije za človekove pravice in enake možnosti 14. marca lani brez dovoljenja javno objavil identifikacijski podatek uslužbenca Sove, katerega tajnost je določila omenjena agencija. Zaradi tega se je moral v petek ob 9. uri zglasiti na specializiranem državnem tožilstvu, oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb, kamor ga je povabil specializirani državni tožilec Darko Grabnar. Kot nam je povedal Leljak, mu vsebine kazenske ovadbe niso predstavili, češ da je tajnost, tudi kopije ni dobil iz istega razloga. Poleg tega je bil za državno tajnost razglašen tudi zapisnik, čeprav so v njem zgolj Leljakovi osebni podatki in zapis, da ni odgovarjal na vprašanja, ker ni seznanjen z ovadbo. Za zdaj vsaj podatek, da je bil na zaslišanju, ni tajen, prav tako ni kot tajnost razglašen magnetogram seje komisije za človekove pravice na spletni strani državnega zbora, kar bi bil najbrž edinstven primer v državah članicah EU. Ampak v napol udbovski Sloveniji se to še lahko zgodi.

V tem zapisniku še vedno lahko preberemo, ime uslužbenca Sove, ki je uradna tajnost, zaradi česar preganjajo Leljaka. Ta je na seji komisije za človekove pravice govoril o uničevanju udbovskega gradiva aprila in maja 1990, v času, ko je na volitvah zmagal Demos, nova vlada pa še ni bila izvoljena. V okviru tega je omenil, da so nekatere dokumente udbovci odnesli domov in jih tako skrili pred javnostjo oziroma novimi oblastmi: »Kot zanimivost vam lahko povem, da je bil tudi v tistem znamenitem ropu SKB banke eden od teh trezorjev poln udbovskih dokumentov. Nalogo za to, da razčisti, kaj se dogaja, je prevzel Mladen Romih, ki še danes dela v Sovi.« V vsaki normalni (evropski) demokratični državi bi raziskali, kaj se je zgodilo z arhivskim gradivom, ki bi v skladu z zakonodajo moralo biti v državnem arhivu, v slovenskem »udbostanu« pa kazensko preganjajo publicista, ki je na to opozoril komisijo za človekove pravice(!) v demokratično izvoljenem parlamentu. Morda zato, ker nikoli nismo izvedli lustracije in so nekdanji udbovci še vedno aktivni v tajnih službah in organih pregona.

Beri dalje...