Članek
Kos ima v ekipi pet forenzikov, a nobeden ni nikoli preiskoval gospodarske kriminalitete
Objavljeno Oct 05, 2015

Razkrivamo, kdo je v ekipi petih strokovnjakov, ki pod okriljem bivšega kriminalista Draga Kosa mastno služi z ekskluzivno pogodbo za specializirano forenzično revizijo slabih kreditov NLB, za katero ta njegovemu podjetju R.U.R. plačuje po 218 evrov na uro, kar na leto znese 765.000 evrov.

To so sami bivši, zdaj že upokojeni policisti-kriminalisti, nihče med njimi se ni nikoli ukvarjal z gospodarsko kriminaliteto: Franci Oder je bil pred upokojitvijo pomočnik vodje mariborskih kriminalistov. Poznavalci pravijo, da kot kriminalisti ni dosegel nič posebnega, razen da je preganjal zlasti Franca Kanglerja. Nikoli tudi ni bil specialist za gospodarsko kriminaliteto, kaj šele ožje za finančno kriminaliteto. Vseskozi naj bi bil tudi velik zaupnik in oboževalec Draga Kosa.

Roman Prah je kot senca spremljal Kosa v njegovih različnih službah. Bil je pomočnik komandirja na policijski postaji v Celju, skupaj s Kosom pa je bil vpleten v afero Vič Holmec in menda obtožen nezakonitega prisluškovanja preiskovalcu Bojanu Gričarju. Proslavil se je tudi z nezakonitim pregledovanjem izpiskov klicev iz mobilnega telefona novinarja Tomaža Ranca. Tudi on se ni nikoli ukvarjal z gospodarsko kriminaliteto. Ljubo Volmut je bil kriminalist v Kopru, točneje kriminalistični tehnik. Nikoli ni preiskoval gospodarske kriminalitete, saj se kriminalistični tehniki ukvarjajo z zavarovanjem fizičnih sledi na kraju kaznivega dejanja. Srečko Smodiš je bil pred upokojitvijo šef policijske uprave v Kopru in se prav tako ni nikoli ukvarjal z gospodarsko kriminaliteto. Enako velja za Zvonka Roksandića, ki se ga na policiji skoraj nihče ne spominja, zdaj pa se na strokovnih seminarjih predstavlja kot nekdanji preiskovalec na ministrstvu za notranje zadeve in specialist forenzične revizije.

Nič čudnega, če Kos potrebuje še deset do petnajst podizvajalcev, da lahko opravijo delo, ki ga njegova čudežna ekipa ne more. V Kosovi pogodbi z NLB je opredeljena tudi detektivska dejavnost, nihče od omenjene peterice vključno s Kosom pa nima detektivske licence. V tem primeru, kot nam je povedal Kos, lahko sam najeme podizvajalca, podobno velja tudi za IP-storitve. Glede na to, da po pogodbi ne smejo odnesti nobene preiskovane kreditne mape iz prostorov NLB, morajo svojo delo opravljati na sedežih banke in njenih podružnic.

Beri dalje....