Članek
Zver Jambreku: Janša je zagotovilo, da bo SDS močna tudi v prihodnje
Objavljeno Oct 07, 2015

Drugi človek največje opozicijske stranke Milan Zver odgovarja prvemu predsedniku Zbora za republiko Petru Jambreku, da je SDS še vedno najmočnejša slovenska stranka in da bodo po zmagi na volitvah z njo vsi želeli sodelovati. Takrat bo mogoča tudi velika koalicija SDS in SMC, ki ta hip ni možna. Janez Janša pa, kot pravi, ni cokla razvoja opcije in stranke, ampak zagotovilo, da bo SDS močna tudi v prihodnje.

Objavljamo izsek iz intervjuja

Kako odgovarjate na izjave dr. Petra Jambreka, prvega predsednika Zbora za republiko, v zadnji številki Reporterja, da je sedanje vodstvo SDS zagotovilo za prihodnje zmage levice na volitvah?

Nerad komentiram ta intervju, ki nazadnje deluje kot obračun z Janšo. Tudi Janše ni treba braniti. Pri tem je običajno sam uspešen. Pa vendar: dokazal se je kot uspešen in odgovoren politik in državnik. Nobeden se na odprti sceni ne more primerjati z njim. Poleg tega je zgradil stranko, ki je postala najuspešnejša v demokratični Sloveniji, ki ima največje število članov in dorečeno strankarsko strukturo. Zato bi težko rekli, da je Janez Janša cokla razvoja opcije in stranke. Nasprotno, je zagotovilo, da bo SDS močna tudi v prihodnje. Ta ocena nas je vodila tudi po bolečem porazu na državnozborskih volitvah 2011, ko je Janša ponudil odstop, a ga je IO soglasno zavrnil. V tujini je še vedno živ spomin na njegovo uspešno vodenje EU. No, v omenjenem intervjuju me je najbolj zbodla Jambrekova izjava, da je bila Janševa vlada 2004–2008 neuspešna. Nenazadnje je prav ta vlada tako liberalizirala visokošolski sistem, da so nastali mnogi zasebne visokošolski zavodi in prve univerze. Tudi njegova. V mojem mandatu smo obnovili ali na novo zgradili več šol in športnih objektov kot v vseh drugih mandatih skupaj. To je bilo obdobje, ko so pokojnine zrastle za petino, neto plače so se zvišale za več kot četrtino, gospodarska rast je bila okoli sedem odstotkov, konsolidirali smo javne finance, za polovico zmanjšali brezposelnost. Poleg dobre gospodarske klime se je izboljšala blaginja ljudi, ki je vplivala tudi na večjo nataliteto. Slovenija je bila po indeksih konkurenčnosti bistveno višje, kot je danes. Dosegli smo 91-odstotno razvitost EU, danes smo malo nad 80 odstotki. Da o drugih uspehih, kot sta uvedba evra in schengenskih zavez sploh ne govorim. To je bila daleč najuspešnejša vlada v zgodovini RS. Večkrat sem dejal, da je to bila nekakšna zlata doba v razvoju Slovencev. Lahko bi morda naredili še več, a spregledati te rezultate se mi ne zdi prav.

Poleg tega ne vidim bolj proevropske, proliberalne in modernistične stranke, kot je naša. Gospod Jambrek očitno simpatizira s stranko Mira Cerarja, ki si je izbrala ime Stranka modernega centra. Če bo kot vladajoča stranka še naprej zavlačevala s privatizacijo, zadolževala državo na tujih finančnih trgih, če bo še naprej večala davke in dušila gospodarstvo, podržavljala šolstvo, uničevala lokalno samoupravo, protizakonito odvzemala poslanske mandate, kmalu ne bo več ne moderna ne centristična, še najmanj pa liberalna, čeprav so del liberalne Alde, a tam je bila tudi Alenka Bratušek. V enem letu vlada ni izvedla nobene prave reforme, ministri opravljajo zgolj tekoče posle. Ni dodane vrednosti. Vaš intervjuvanec se je torej malo zmotil.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN APLIKACIJI TRAFIKA ZA TABLIČNE RAČUNALNIKE IN PAMETNE TELEFONE