Članek
Hrvati so obsodili Tita
Objavljeno Nov 01, 2015

Hrvaško etično sodišče je včeraj obsodilo Tita in njegove ideološke naslednike - Težave z obsodbo komunističnih zločinov imamo tudi v Sloveniji.

Hrvaško nacionalno etično sodišče je v soboto v veliki dvorani KD Vatroslava Lisinskega v Zagrebu etično obsodilo nekdanjega jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita – zaradi zagrešenega genocida in drugih zločinov nad hrvaškim narodom. Ob tem so obsodili tudi njegove ideološke naslednike, vključno s premierjem Zoranom Milanovićem. Ta prihaja iz stranke SDP, naslednice komunistične stranke Hrvaške, ki je bila del KPJ, ki jo je vodil Tito.

Po eni strani gre za predvolilno potezo, uperjeno proti sedanji vladi, kajti dober teden pozneje so na Hrvaškem volitve. Toda po drugi strani gre za prvo simbolično obsodbo nekdanjega jugoslovanskega diktatorja v državah, ki so nastale iz njegove Jugoslavije.

Kot je v vabilu zapisal predsednik etičnega sodišča dr. Zvonimir Šeparović, nekdanji hrvaški zunanji minister, njihova ustanova deluje na znanstveni podlagi in sprejema odločitve na podlagi večmesečne javne razprave. Zločinsko komunistično ideologijo je obsodil ves civilizirani svet, med drugim tudi Svet Evrope v resoluciji št. 1481 (25. januarja 2006). Istega leta je tudi sabor sprejel resolucijo o obsodbi zločinov v času totalitarnega komunističnega reda na Hrvaškem (1945–1990), s čimer je formalno sprejel resolucijo Sveta Evrope.

Beri dalje...