Članek
Udbovski morilec Vinko Sindičić aretiran v Španiji
Objavljeno Nov 10, 2015

Po poročanju hrvaškega portala HRT so v Španiji aretirali udbovskega morilca Vinka Sindičića, za katerega je Hrvaška razpisala tiralico. Vest o njegovi aretaciji je sporočil sodnik Manfred Dauster, predsednik sodnega sveta v Münchnu, ki sodi na procesu proti nekdanjima načelnikoma hrvaške SDV Josipu Perkoviću in Zdravku Mustaču zaradi umora emigranta Stjepana Đurekovića leta 1983 v Wofratshausnu blizu Münchna.

Sindičić bi se moral na sodišču pojaviti kot priča, vendar se na vabila ni odzval. Bil je kronska priča na procesu leta 2008 zoper Krunoslava Pratesa, ki je bil zaradi pomoči pri umoru obsojen na dosmrtni zapor. Proti Sindičiću je sprožila kazenski postopek tudi obramba Josipa Perkovića, ker naj bi na procesu zoper Pratesa krivo pričal, zaradi česar je Hrvaška izdala tiralico. Za zdaj še ne vedo, ali bo pričal tudi na procesu v Münchnu.

Zaradi poskusa umora hrvaškega emigranta Nikole Štedula na Škotskem leta 1988 je bil Sindičić obsojen na 15 let zapora, vendar so ga po desetih letih izpustili in izročili na Hrvaško.

Beri dalje...