Članek
Pobalinstvo Radia Študent! Bodo vojaki vendarle dobili policijska pooblastila?
Objavljeno Nov 12, 2015

Kljub ustavni pritožbi Radia Študent bodo vojaki lahko dobili policijska pooblastila, saj gre za nujen ukrep za zagotovitev varnosti države.

Po sklepu državnega zbora, da zavrne razpis referenduma o noveli zakona o obrambi, so se na Radiu Študent danes pritožili na ustavno sodišče. Vendar to ne bo preprečilo izvajanja zakona. Ta bo omogočil policijska pooblastila pripadnikomSlovenske vojske, ki policistom na mejah pomagajo vzdrževati razmere ob navalu migrantov.

Kot nam je povedal nekdanji predsednik ustavnega sodišča dr. Lovro Šturm, lahko državni zbor kljub ustavnemu sporu objavi zakon v Uradnem listu RS, s tem pa tudi začne veljati. Po njegovem prepričanju bi lahko državni zbor ukrepal še hitreje in zavrnil zahtevo za referendum še pred zbiranjem podpisov.

Po ustavi, ki je bila spremenjena leta 2013, referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč (prva alineja), kamor spada tudi aktualna humanitarna kriza, ki za našo državo predstavlja tudi hudo varnostno tveganje.

Povedano drugače, položaj je podoben, kot če bi ob potresu vojski z referendumsko pobudo skušali preprečiti pomagati pri odpravljanju posledic.

Povsem drugače pa je bilo pri referendumski pobudi o družinskem zakoniku. Tega nasprotniki prav tako spodbijajo z referendumsko pobudo in je bil zamrznjen, dokler o ustavnosti pobude ni odločilo ustavno sodišče.

Pri tem zakonu je večina poslancev menila, da bi bil referendum poseg v človekove pravice, vendar ustavno sodišče v tem primeru ni videlo protiustavnosti. Zakon bo tako veljal, šele potem ko bo potrjen na referendumu oziroma njegovim nasprotnikom ne bo uspelo zbrati zadostnega kvoruma, torej okoli 345 tisoč ljudi, ki bi glasovali proti zakonu.

Beri dalje...