Članek
Studio Mademoiselle pripravlja fotografsko razstavo plesa ob drogu
Objavljeno Aug 22, 2017

»Lepota plesa ob drogu je, da niti ne veš, kdaj se začneš sprejemati«

Po odmevnih fotografskih razstavah – predlanski 'Ulični ples ob drogu' in lanski 'Ples ob drogu v naravi' – ob izteku letošnjega poletja uvod v novo sezono znova odpira najnovejša in dinamična razstava Lepota plesa ob drogu. Gre za nasprotje prejšnjih dveh, saj je tokrat poudarek na minimalistični estetiki in sporočilu. Ustvarjalci so v skladu z aktualnim dogajanjem želeli opozoriti na kontrastnost lepote, ki jo ta vnaša v življenja številnih žensk in tudi moških. Tako je letos 12 tečajnic – modelov prebujalo svojo notranjo lepoto v nepopolnosti in samozavest v negotovosti, s končnim ciljem – se popolnoma sprejeti. Kako jm je uspelo bodo ustvarjalci razkrili v sredo, 6. septembra, od 19. do 21. ure, v studiu Mademoiselle na Savski cesti 10, v Ljubljani.

Studio Mademoiselle se s tem zabavnim in dihjemajočim projektom neumorno bori za prepoznavnost plesa ob drogu kot umetniške in športne plesne discipline. Hkrati vsako leto z umetniško razstavo izkoristi priložnost, da javnosti in še posebej dekletom prenese poučno sporočilo.

Letos je tako v ospredju premislek o vprašanju – kaj je to lepota, zato se je fotograf Boštjan Gunčar odločil za estetske, minimalistične fotografije. Vlogo modelov je soavtorica razstave in lastnica studia Mademoiselle Tina Perko zaupala 12 dekletom. Večina deklet (kar osem), ki so letos nastopila kot fotomodeli, so obiskovalke začetne stopnje in vadbo obiskujejo šele okoli osem mesecev, ostale tri pa so iz srednje stopnje in trenirajo dobro leto ali dve.

Pobudnica razstave Tina Perko in pogumne nastopajoče punce različnih postav in zmožnosti tako izpodbijajo predsodek o nesposobnosti in nemoči, saj dokazujejo, da se z rednim obiskovanjem treningov tudi v kratkem času lahko veliko doseže, naredi nekaj dobrega za svoje telo in se ob temu lahko tudi zabava. Lepota plesa ob drogu je tudi to, da se ga lahko loti katerakoli ženska (ali moški), ne glede na to ali je suha ali ima kakšen kilogram preveč. Popolnost se tako izkaže kot nepopolna, nepopolnost pa je popolna.

Večini deklet so se kljub temu sprva oglasili številni dvomi, ko so s strani lastnice Mademoiselle Tine Perko dobile povabilo k sodelovanju. Po uspešno izbojevanih notranjih bojih in monologih, je pri večini le prevladal spodbuden glas, ki je botroval odločitvi, da bodo pogumno pokazala, kaj so se doslej naučila in kaj zmorejo.

»Seveda se je adrenalin povrnil, ko smo prispele v studio. A smo se vzpodbujale in vsaka je dobila priložnost biti v središču pozornosti. Tina in fotograf sta nas zelo dobro usmerjala in skrbela, da smo se počutile sproščeno. Ko se je slikanje zaključilo, sem bila ponosna nase in na vsa dekleta, ker smo se tako dobro odrezale,« je po snemanju dejala Anastasia.

Na slikanju so dekleta lepo sodelovala in si pomagala, kar je še posebej izrazita značilnost skupnosti plesalk ob drogu. »Ne vem kaj se je zgodilo na snemanju – počutila sem se kot zvezda. V fotografskem studiu je stal mamljivo visok drog. Okoli njega in za njim veliko belo platno, levo in desno veliki bliskavici, za dodatek glamuroza pa še ventilator, ki nas je hladil in nam filmsko dvigoval lase okoli obraza. Roko sem, nogo tja, špičke, pogled sem, nasmešek, zadrži še malo, še enkrat. Na hitro sem preletela nekaj posnetkov in presenečeno ugotovila, da sem to res jaz – saj je bila slika čudovita,« je dogajanje na snemanju opisala Špela.

Dekleta so slikanje zapustila z občutki ponosa in zadovoljstva ter z velikim pričakovanjem razstave, koledarja za leto 2018 (v katerem bo vsaki 'pripadel' svoj mesec), in kakšne nove profilne slike na Facebooku, kot je povedala Tamara. Tudi Mina je fotografiranje zapustila z nasmehom na obrazu in v upanju, da bodo ljudje s presodki videli ves trud, ki je vložen v fotografije.

Kot je dejala Ana, je po opravljenem delu razmišljala o slikah, ki bi jih že takoj najraje s ponosom pokazala svojim bližnjim: »Čeprav je ples ob drogu samo hobi in ima - roko na srce - zlasti v očeh moških erotičen prizvok, je to resen šport, za katerega sta potrebna vaja in predanost. Ko postopno napreduješ do vse težjih elementov, premaguješ svoje strahove (zlasti pred padci na glavo) in se nagrajuješ z uspehom izvedbe vse bolj zahtevnih elementov.« Mateja pa dodaja, da je ples ob drogu najboljša telovadba za telo, saj združuje moč, elegantnost in z vsakim treningom veča samozavest.

Marsikatera ženska ima težavo s sprejemanjem svojega telesa. Lepota plesa ob drogu je, da niti ne veš kdaj se začneš sprejemati, ugotavlja Špela: »Gledaš se v ogledalu in si se navajena, opaziš svojo lepoto, občuduješ svojo moč in želiš si napredovati. Tvoja pozornost ni namenjena negativnim opažanjem, saj s sabo govoriš drugače. S svojim telesom sem bila vedno le delno zadovoljna, a se nikoli nisem v celoti sprejemala. Največjo težavo sem imela s trebuhom. Lepota plesa ob drogu je zame močna ženska energija. Je matafora fizičnih naporov in vztrajnosti, kako lahko z nekaj dela dosežem karkoli. Je samozavest, ki se iz enega področja prenaša na druge, ki dopolnjuje mene kot celoto in me vedno znova spominja, da zmorem več, da se imam še veliko za naučiti in da je ta pot zabavna. Veliko je padcev, udarcev in dni, ko ti preprosto ne gre. In pomembna lekcija je, da včasih pač ne gre – kar ni isto, kot nemogoče. Pomembno je, da napreduješ s svojim tempom, da poznaš svoje sposobnosti in da ne pretiravaš, ker je varnost vedno na prvem mestu.«

Nežo pa navdušuje občutek zadovoljstva zaradi poudarka na estetiki in eleganci gibov: »Vsakič znova me preseneti, ko lahko jaz (ki res nisem eleganten človek) naredim nekaj tako lepega. Pomaga tudi podpora ostalih, ko skupaj napredujemo kot skupina in se veselimo vsakič, ko kateri od nas uspe nekaj novega. Odkar sem začela s treningi, sem se ogromno naučila tako o sebi kot o vztrajnosti in premagovanju ovir. Pozitivna naravnanost, ki sem jo pridobila na treningih, pa mi veliko pomaga tudi na drugih področjih v življenju. 

Podobno opaža tudi Tamara: »Ples ob drogu se mi zdi super šport. Na začetku se ti kakšne stvari zdijo nemogoče, da jih boš sam kdaj naredil. Meni se je zdelo, da ne bom nikdar prišla z začetne stopnje, ker nisem dovolj močna, fleksibilna... A potem kar gre. Natreniraš roke in naenkrat imaš toliko moči, da z lahkoto odpreš plastenko. Postava se začne spreminjati in oblikovati. Hrbet te neha boleti. Ker se ves čas spremljaš v ogledalu, nimaš druge možnosti kot da sebe in svoje telo popolnoma sprejmeš. Ko pa prvič splezaš na drog in ti uspe prva figura na višini, se ponosa in veselja ob tem ne da opisati. Ko začneš hoditi na treninge, vsem ponosno razlagaš, zakaj imaš modrice. Na koncu mi je uspelo še vsakega prepričat, da je to res super šport in umetnost.«

Ples ob drogu je težka vadba, ki da rezultate, ki te nagradijo, ki potrdijo vztrajnost in dokažejo, da se marsikaj da, kar na prvi pogled nikakor ni bilo mogoče, potrjuje tudi Vanja in dodaja: »Obožujem ga - drog in z vadbo ga bom še dolgo.«

»Najlepša je tista lepota, ki prihaja od znotraj in ne bode takoj v oči. Punce so uspešno dokazale, da jo lahko prebudi vsak, potrebuje le vztrajnost, pogum, da se poda na pot spoznavanja samega sebe, svoje unikatnosti in prebujanja svojih pozitivnih notranjih občutkov. Vsaka se lahko iz gosenice razvije v metulja. A najprej se mora sprejeti in se prepustiti spodbudni domišljiji,« opaža inštruktorica Tina Perko iz sudia Mademoiselle, ko opazuje vsakodneven napredek deklet.

Tu pa je še dodaten trik, ki se ga mora posluževati vsaka ženska – naučiti se mora poudariti svojo lepoto z lepimi oblačili in skriti svoje šibke točke. »Bila sem tudi malo nervozna glede izpostavljanja svojega telesa, vsi imamo pač tiste točke na sebi, ki nam niso preveč všeč, «  je dejala Neža. Pri tem je dekletom pomagala prelepa kolekcija športnih kostumov za ples ob drogu, slovenske znamke Poledancerka. »Biti v središču pozornosti, z ne prav oblikovano postavo, mi je bilo zelo težko, a s tako čudovitimi oblačili na sebi, se je povrnila tudi samozavest, ko so fotografije tako lepo uspele,« je bila iskrena Mateja.