Kaj nova pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja pomenijo za zobne vsadke

Objavil/a Capo Info, dne 2018-10-25 ob 11:52:48

Zdravstveno zavarovanje za zobne vsadke po novem brez večjih sprememb, a vseeno omogoča vrhunsko storitev pri slovenskih dentalnih strokovnjakih

 

V medijih se je po sprejetju novih pravic v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja večkrat pojavila novica, da so pacienti upravičeni do plačila vstavitve zobnih vsadkov. A v podjetju Dentalia, ki je ponudnik enih najbolj kakovostnih zobnih vsadkov na svetu, v sodelovanju s slovenskimi zobozdravniki in dentalnimi strkovnjaki ugotavljajo, da novosti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja niso tako revolucionarne kot se na prvi pogled zdi. S tem pa se strinja tudi mag. David Debevc, dr. med., dr. dent. med. specialist maksilofacialne kirurgije in otorinolaringologije.

»Sprejetje novih pravic v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja je bilo že nekaj časa pričakovano, vendar je ob tem treba poudariti, da nova odločitev bistvenih sprememb za zavarovance na področju zobnih vsadkov ne prinaša. Zobno–protetična rehabilitacija s pomočjo zobnih vsadkov je bila že doslej omogočena bolnikom, ki so izpolnjevali določene kriterije oziroma indikacije,« je prepričan kirurg David Debevc.

»V zadnjih letih je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) odobril povračilo stroškov vstavitve implantatov v primerih, ko zavarovani osebi na noben način ni bilo mogoče zagotoviti ustrezne zobnoprotetične rehabilitacije v skladu s Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja. V praksi je to pomenilo, da so zavarovanci ZZZS predložili prošnjo in mnenja specialistov maksilofacialne ali oralne kirurgije in specialista protetike. Izvedenec je nato v skladu s postavljenimi indikacijami presodil, če se lahko odobri plačilo na osnovi tretjega odstavka 259. člena Pravil. V tem členu je zapisano, da lahko ZZZS izjemoma odobri osebni medicinski pripomoček, zdravilo ali živilo oziroma celotno ali delno povračilo stroškov, ki niso pravica. Indikacije za odobritev so po novem zapisane v 30. členu Pravil,« pojasnjuje David Debevc.

 

Kakšne so torej indikacije oziroma kdaj so pacienti upravičeni do plačila vstavitve implantatov?

Sogovornik pravi, da so pacienti upravičeni do plačila vstavitve zobnih vsadkov po operaciji v zgornji ali spodnji čeljusti zaradi rakavega obolenja. Prav tako so upravičeni bolniki z oligodontijo oziroma prirojeno odsotnostjo vsaj šestih stalnih zob. Tudi bolnikom s prirojeno anomalijo kosti ali razcepom kosti (shiza) obvezno zavarovanje krijestroške  vstavitev zobnih vsadkov. Najpogostejša indikacija pa je napredovala atrofija – resorpcija kosti zgornje ali spodnje čeljusti. A resorpcija mora po Lekholm-Zarbovi klasifikaciji dosegati stopnjo D ali E (slika 1). V navedenih primerih je oskrba s klasično totalno protezo zaradi slabih anatomskih pogojev nesmiselna, ker ne omogoči ustreznega funkcionalnega rezultata. Število zobnih vsadkov, ki omogočajo izdelavo z vsadki podprte proteze je omejeno na dva v spodnji čeljusti in štiri v zgornji.

 

Pošiljanje prošnje na ZZZS za zdravljenje z implantati po novem ni bo več potrebno

Po novem 30. člen Pravil odpravlja potrebo po pošiljanju prošnje na ZZZS, pojasnjuje David Debevc in dodaja: »V primerih, ko bodo zavarovanci izpolnjevali pogoje (presodila bosta kirurg in protetik), se bo izvedlo ustrezno zdravljenje, ki bo v celoti krito s strani ZZZS. Določbe, ki se nanašajo na pravico do zobnih vsadkov bodo stopile v veljavo eno leto po uveljavitvi Pravil, to je 13. oktobra prihodnje leto.«

Pričakovano število zavarovanih oseb pri katerih bo potrebna tovrstna oskrba je po mnenjustroke nekaj čez 500 letno, ocenjuje kirurg David Debevc: »Najmanjši delež predstavljajo bolniki po operaciji shize in posamezniki z oligodontijo. Največji delež na drugi strani predstavljajo bolniki z napredovalo atrofijo kosti. Če so pacienti že več let brez svojih zob in nosijo totalno protezo, ki zaradi slabih kostnih pogojev nima več dobre retence, bi svetoval pogovor z izbranim zobozdravnikom. Ta naj presodi ali je smiselna podložitev – reparatura stare proteze, izdelava nove ali napotitev k specialistu protetike. Če bodo napoteni k specialistu, se bo slednji na osnovi kliničnega pregleda in rentgenske slike čeljusti odločil o upravičenosti do vstavitve zobnih vsadkov, na katere se sidra totalna proteza,« svetuje strokovnjak.

 

Kljub pričakovanemu povečanju števila kandidatov, indikacije ostale enake

Čeprav se pričakuje, da se bo z uveljavitvijo določbe povečalo število zavarovanih oseb, ki bodo uveljavljali pravico do takšne oskrbe, saj bo bo prepoznanih več pacientov, ki bodo izpolnjevali kriterije, je treba poudariti, da se indikacije z novim 30. členom Pravil niso spremenile od dosedanje prakse, je prepričana tudi Janja Debeljak iz podjetja Dentalia. Podjetje Dentalia je namreč partner najboljših in najzanesljivejših zobozdravnikov v Sloveniji, saj že več desetletij skrbijo za to, da imajo zobozdravniki vso potrebno opremo za svoje delo, ki je najbolj kakovostna. Še posebej pa so ponosni na njihov najboljši sistem zobnih vsadkov na svetu (znamke Straumann group), ki ga v Sloveniji uporablja več kot 150 klinik.

 

Slovenski zobozdravstveni strokovnjaki so zagotovilo za najboljšo možno osrkbo

Glede materialov, do katerih so pacienti upravičeni, če koristijo omenjeno pravico iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, je standardni material zobnih vsadkov in zobno-protetičnih pripomočkov na vsadkih določen za zobni vsadek iz titana in titanove zlitine, ki vsebuje 85 odstotkov titana, pojasnjuje Janja Debeljak. Pri prevlekah in mostičkih na zobnih vsadkih pri oligodontijah in shizah sta določena porcelan in kobalt – kromova zlitina. Za protezo pridejo v poštev akrilat in ulita kovinska baza iz kobalta – kromove ali podobne zlitine.

Tako Janja Debeljak iz Dentalie kot kirurg David Debevc se strinjata, da je sodelovanje specialista protetike in kirurgije zagotovilo, da bodo vsi, ki so do tovrstnega zdravljenja upravičeni, deležni najboljše možne oskrbe. Nenazadnje imamo v Sloveniji vrhunske zobozdravnike, kirurge in druge zobne strokovnjake. Paciente to lahko navdaja z optimizmom.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Capo Info
Capo Info
Objavil/a 2018-10-25 11:52:48 (Oct 25, 2018)
Starejša objava Novejša objava
Dentalia

Opis spletnega mesta

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Parodontoza − tiha ubijalka zob pri starostnikih
Poslovna IT konferenca Mikrocopa za digitalizacijo slovenskega gospodarstva
Leonardova Mona Lisa bi se danes smejala z bleščečim nasmehom (svojih zob)
Več kot polovica starejših ima težave z ugrizom v jabolko
10-letna pot plesa ob drogu v Sloveniji je bila trnova in polna izzivov, a vredna vsake kaplje znoja in vsake modrice
Obeta se slavnostni spektakel ob 10-obletnici plesa ob drogu v Sloveniji
Po 10 letih večina Slovencev spoznala, da ples ob drogu ni striptiz
Spletni portal, ki Slovence informira o zobnih implantatih
Tudi 27 vplivnih Slovenk je samozavest zgradilo šele po bolečih izkušnjah
Cene pri zdravljenju z zobnimi implantati
KATEGORIJE
cene
(5)
zobe
(4)
ples
(3)
ecb
(1)
zzzs
(1)
ERP
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj