Članek
Nizka cena zobnih implantatov zaradi kasnejših zapletov ne prinese brezskrbnega nasmeha
Objavljeno Apr 02, 2019

Ko se pacienti soočijo z izgubo zoba, je njihov cilj jasen – čim prej nadomestiti manjkajoč zob. Seveda je potek zdravljenja odvisen od primera do primera, glede na celostno zdravstveno sliko pacienta. A dandanes je želja pacientov jasna – želijo si zdravljenja z zobnimi implantati (zobnimi vsadki), saj gre za najsodobnejšo in najelegantnejšo rešitev (tako z vidika stroke kot z vidika pacientov). Odločitev – zamenjati enega ali več manjkajočih zob z zobnimi vsadki – je za marsikoga precej zajetna naložba in se zato veliko ljudi zaradi nižjih cen po nov nasmeh odpravi v sosednje države. A kot kaže praksa se na koncu pogosto izkaže, da zadovoljstvo zaradi nizke cene, zaradi kasnejših zapletov, v resnici ne prinese brezskrbnega nasmeha.

 

»Je že res, da v teoriji standardi v svetu narekujejo biokompatibilne in dolgoročno obstojne zobne implatate (seveda pod pogojem, da pacienti za njih dobro skrbijo in jih negujejo), a ko se pogovarjamo z zobozdravniki, nam pogosto zaupajo, da se redno soočajo s številnimi pacienti, ki imajo težave z zobnimi implantati, ki so jim jih vstavili zobozdravniki v tujini, v okviru dentalnega turizma,« pripoveduje Janja Debeljak iz podjetja Dentalia, ki redno sodeluje s številnimi slovenskimi zobozdravniki. Zato se ji zdi prav, da se paciente ustrezno informira tako o prednostih kot pasteh dentalnega turizma. 

 

Nevšečnosti kot posledicami dentalnega turizma, s katerimi se srečujejo slovenski zobozdravniki

»Najpogostejša težava, ki doleti paciente, ki se odpravijo v tujino, da bi si namestili zobne vsadke v le nekaj dneh, je periimplantitis (vnetje obimplantatnih tkiv). Precej pogosto se v moji ambulanti oglasijo tudi pacienti z bolečinami zaradi majavih vsadkov. Seveda največkrat ne gre za majavost vsadka kot takega, pač pa za razrahljanje delov, ki skrbijo za pričvrstitev krone v kostni del vsadka. Občasno pa se srečam tudi s primeri, pri katerih je prišlo do zloma kostnega dela vsadka,« pripoveduje Jure Binter, dr. dent. med., specialist parodontolog.

Tudi oralni kirurg Lovro Iskra, dr. dent. med. se v svoji praksi srečuje s podobnimi primeri: »Dnevno se srečujem s pacienti, ki so prišli iz Hrvaške, Bosne in Srbije ali vzhodne Evrope, kamor se odpravijo, zaradi nižje cene implantatov. Opažam, da so bili pri tem uporabljeni ceneni in nekakovostni implantati ali implantati neznanih proizvajalcev, ki so večinoma vstavljeni s strani neizkušenih izvajalcev. Nekateri primeri so resnično porazni, mi pa rešujemo nastale težave, ki niso vedno preproste za pacienta.«

 

Hitre rešitve, ki prehitevajo naravne cikle celjenja, se večinoma ne obnesejo

A zobozdravnikov takšne neprijetne posledice ne presenčajo, saj faza celjenja navadno traja od 4 do 6 tednov (odvisno od stanja pacienta in izbire implantata). V tem času se vsadek popolnoma zaraste s kostjo oz. osteointegrira. Šele ko je faza celjenja uspešno zaključena, vraščen vsadek lahko uspešno prevzame funkcijo nosilca za posamezne prevleke, mostičke ali zobne proteze. »Zato ni pametno iskati hitrih rešitev, ko gre za vaše zobe, saj čas igra pomembno vlogo pri zanesljivem in kakovostnem nameščanju zobnih vsadkov,« je prepričana Janja Debeljak. 

 

Najbolj varno je zobne vsadke vstavljati pri domačih zobozdravnikih

»Odmevno oglaševanje tujih zobozdravnikov na eni strani in prisilni molk domačih (zaradi zavezujoče slovenske zakonodaje) na drugi sta ustvarila javno mnenje, da slovenski zobozdravniki niso tako dobri kot tuji in da ne zagotavljajo enakovrednih storitev kot tujci. A praksa kaže, da imamo v Sloveniji izjemne zobozdravnike, ki prisegajo na vrhunsko kakovost. Poleg tega se bo domači zobozdravnik bolj potrudil za pacienta, saj ve, da se redno srečujeta in nenazadnje bolje pozna njegovo zobno stanje. V urgentnih situacijah se res ni prijetno nekajkrat tedensko voziti 100 in več kilometrov daleč v tujino. Zato je najbolj priporočljivo, da imajo pacienti zobozdravnika v bližini doma,« še dodaja Janja Debeljak iz Dentalie.